Είναι πλέον γνωστό ότι το στρες προκαλεί πολλά δεινά στην υγεία μας. Απειλεί τη λειτουργία της καρδιάς, σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ειδικότερα όταν το στρες είναι χρόνιο, δηλαδή είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στις ορμόνες του στρες, τότε η απειλή για την υγεία μας είναι σημαντική.
Από την άλλη μεριά όμως φαίνεται ότι οι μικρές και σύντομες δόσεις στρες μπορεί να είναι ωφέλιμες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Stanford η έκθεση του οργανισμού για σύντομο χρονικό διάστημα (λεπτών ή ωρών) στις ορμόνες του στρες (νορεπινεφρίνη, επινεφρίνη, κορτιζόλη) μπορεί να μας ωφελήσει π.χ., βοηθώντας στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών, ακόμη και επισπεύδοντας την ανάρρωση μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης, ότι οι ενέσεις των ορμονών του στρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα.
Σε σχετικό πείραμα που διεξήγαγαν σε 57 ασθενείς, οι οποίο θα υποβάλλονταν σε χειρουργείο στο γόνατο, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά, με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα του στρες των ασθενών πριν την επέμβαση, την ημέρα της επέμβασης και για ένα χρόνο μετά.
Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περισσότερο στρες, είχαν και ισχυρότερη άμυνα, ανάρρωσαν γρηγορότερα, είχαν λιγότερο πόνο και καλύτερη λειτουργικότητα του γονάτου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο στρες. «Δεν θέλουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι σε κατάσταση συναγερμού συνέχεια», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Firdaus Dhabhar και συνεχίζει «αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν είμαστε υπό την επήρεια του στρες για μικρές χρονικές περιόδους σε διαδικασίες όπως ο εμβολιασμός ή μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού. Το κλειδί είναι ότι το στρες πρέπει να είναι μικρής διάρκειας, δηλαδή να διαρκεί για λεπτά ή ώρες.»
Πηγή: vita.gr