Οι σφήκες και τα κουνούπια είναι σαφώς τα πιο γνωστά έντομα του καλοκαιριού. Όμως, ας μην ξεχνάμε και τις μέλισσες, τις αράχνες, τους μπάμπουρες, τα μυρμήγκια και τις σκνίπες, με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά τώρα το καλοκαίρι.

Βέβαια, τα τσιμπήματα όλων αυτών σπάνια απειλούν τη ζωή μας. Ωστόσο, είναι μια εμπειρία συχνά οδυνηρή, ιδίως για τους αλλεργικούς, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα επώδυνα τσιμπήματα των μικρών καλοκαιρινών επιδρομέων.

Σας τσίμπησες κουνούπι;

Τα κουνούπια προσελκύονται από τα σκούρα ρούχα, την υγρή ζέστη και τον ιδρώτα. Τα τσιμπήματά τους αφήνουν το σημαδάκι τους και μερικές φορές προκαλούν και αλλεργικές αντιδράσεις, που ίσως χρειαστούν αντισταμινικά.

Τι κάνουμε:

Απολυμαίνουμε τοπικά το σημείο του τσιμπήματος με λίγο οινόπνευμα ή με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα και αποφεύγουμε να ξύνουμε το ερεθισμένο σημείο, γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Αν το σημείο που σας τσίμπησε το κουνούπι πρηστεί, θα πρέπει να βάλετε τοπικά λίγη κορτιζονούχο αλοιφή και να πάρετε ένα αντισταμινικό χάπι ή σιρόπι.

Σε περίπτωση που διανυκτερεύετε σε περιοχή-εστία κουνουπιών, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια εντομοαπωθητική συσκευή με πλακέτες που αλλάζουν.

Σας επιτέθηκαν σφήκες και μέλισσες;

Τα έντομα αυτά έχουν κεντρί και γάγγλια με δηλητήριο. Τα τσιμπήματά τους προκαλούν τοπική αντίδραση σε όλους και εκδηλώνεται με: κοκκινίλα, πρήξιμο, φαγούρα και πόνο και υποχωρεί σιγά σιγά.

Πολλά τσιμπήματα από μεγάλες σφήκες προκαλούν τοξική αντίδραση. Αντίθετα, για να οδηγηθεί κάποιος στο ίδιο αποτέλεσμα, χρειάζονται εκατοντάδες τσιμπήματα από μέλισσες ή μικρές σφήκες.

Υπάρχουν, όμως, και αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται ακόμα και έπειτα από ένα τσίμπημα. Προσοχή εδώ, γιατί οι αντιδράσεις αυτές στο τσίμπημα των υμενόπτερων διαφέρουν και μπορεί να εκδηλωθούν σαν μια απλή αδιαθεσία με εξάνθημα και να φθάσουν μέχρι αναφυλακτική καταπληξία.

Τι κάνουμε:

Σε περίπτωση που οι αντιδράσεις από το τσίμπημα είναι ήπιες, βγάζουμε με προσοχή –προσέχοντας να μη σπάσει– αμέσως το κεντρί, ξύνοντας ελαφρά το δέρμα με το νύχι μας ή με τη λάμα ενός μαχαιριού. Μετά πλένουμε την περιοχή καλά με σαπούνι και νερό και την αλείφουμε με μια κορτιζονούχο αλοιφή.

Αν το τσίμπημα πονάει, βάζουμε πάνω του μια κρύα κομπρέσα.

Σε περίπτωση που ο πόνος εξακολουθεί, αν το πρήξιμο είναι έντονο ή αν είναι στο πρόσωπο, το λαιμό ή μέσα στο στόμα, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό.

Αν, πάλι, οι αντιδράσεις που προκαλούνται από το τσίμπημα είναι γενικευμένης αλλεργίας, δηλαδή με κοκκίνισμα, φαγούρα σε ολόκληρο το σώμα, δύσπνοια κ.ά., τότε πρέπει να πάμε αμέσως σε νοσοκομείο.

Γεμίσατε κατσαρίδες;

Νυχτόβιες και από τα πιο ενοχλητικά έντομα για τον άνθρωπο, οι κατσαρίδες είναι φορείς πολλών ασθενειών ή τροφικών δηλητηριάσεων, όταν βγαίνουν τη νύχτα από τις σχισμές τους προς αναζήτηση τροφής και κάνουν τον περίπατό τους πάνω σε τρόφιμα που έχουμε ξεχάσει ακάλυπτα στην κουζίνα.

Ίσως το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποβάλλουν μέρος από τη μισοχωνεμένη τροφή τους και περιττώματα την ίδια ώρα που τρέφονται.

Τι κάνουμε:

Επειδή πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, δύσκολα απαλλασσόμαστε από αυτές. Αντιμετωπίζονται με σχολαστική καθαριότητα και με τα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.

Για λιγότερα τσιμπήματα

-Αποφεύγετε να βρίσκεστε πλάι σε σκουπίδια, σάπια ξύλα και ανθισμένα λουλούδια, γιατί σ’ αυτά κυκλοφορούν κάθε λογής ζωύφια.

-Προτιμάτε για το καλοκαίρι άσπρα, μπεζ ή πράσινα ρούχα, μακριμάνικα φορέματα και μακριά παντελόνια για την εξοχή. Όσο για τα παιδιά, να φορούν πάντα τα πέδιλά τους στον κήπο ή στο γρασίδι.

-Αποφεύγετε στην εξοχή να τρώτε ή να πίνετε πορτοκαλάδες, φρουτοχυμούς, μαρμελάδες, γλυκά κ.ά.

-Προσέχετε όταν κόβετε λουλούδια ή φρούτα. Τα τζάνερα, τα δαμάσκηνα και τα σταφύλια προσελκύουν τις σφήκες.

-Επίσης, τα έντομα γενικότερα προσελκύονται από τα αρώματα και τις έντονες μυρωδιές των σπρέι, κρεμών, σαπουνιών κ.ά.

-Μη σας πιάνει πανικός αν κάποιο έντομο κάτσει πάνω σας, αλλά διώξτε το με ηρεμία.

-Βάλτε σίτα στα παράθυρα του σπιτιού σας και κρατάτε τα κλειστά την ημέρα.

Κινδυνεύουν περισσότερο…

Τα ατοπικά άτομα, αυτοί δηλαδή που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στα τσιμπήματα των κουνουπιών και των άλλων εντόμων. Στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά μέχρι 12 χρόνων και εμφανίζουν μετά το τσίμπημα, εκτός από τη συνηθισμένη κοκκινίλα, και έντονα τοπικά συμπτώματα, όπως φυσαλίδα με υγρό, που πρήζεται πολύ και προκαλεί έντονη φαγούρα.

Μερικές φορές, μάλιστα, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και άλλες κοκκινίλες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο καινούργιο τσίμπημα.

Οι αλλεργικοί κινδυνεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ότι είναι αλλεργικός μέχρι τη στιγμή που θα ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία της αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού του σε ένα τσίμπημα εντόμου, που μπορεί να οδηγήσει και σε αλλεργικό σοκ, σε μια δηλαδή πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να κοστίσει και τη ζωή του.

Αμέσως στο νοσοκομείο!

Αφού σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, αν παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Δυσκολία στην αναπνοή και… σφίξιμο στο στήθος.
-Έντονη ζαλάδα και ναυτία.
-Υπόταση και τάση για λιποθυμία.
-Μούδιασμα.
-Πρήξιμο στο σώμα ή γύρω από τα μάτια και τα χείλη.
-Χλομάδα και εφίδρωση.
-Κοιλόπονους.
-Συνάχι και φτάρνισμα.
-Ακράτεια ούρων και κοπράνων.
-Σπασμούς.

Αντιμετωπίστε τα έντομα οικολογικά!

-Τα πελαργόνια (βαμβακούλες), ο βασιλικός και η μυρωδιά που βγάζουν όταν καίγονται η δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο διώχνουν τα κουνούπια.

-Το κίτρινο φως απομακρύνει τα κουνούπια και το μπλε τις μύγες.

-Το ζωηρό κόκκινο και τα αρώματα ελκύουν τις σφήκες.

Πηγή: belife.gr