Για να διαπιστώσουμε αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια απαιτείται τουλάχιστον μια επίσκεψη σε γιατρό. Πολύ συχνά βέβαια προκειμένου και ο ίδιος να βγάλει συμπέρασμα καθώς και για να επιβεβαιώσει τη γνωμάτευσή του, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε εξετάσεις.
Όλα αυτά, πιθανότατα, ανήκουν στο παρελθόν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νόσο Πάρκινσον, η οποία θα μπορεί να διαγνωστεί απλά και μόνο από το φωνή μας!
Η πρωτοποριακή διαγνωστική αυτή μέθοδος βασίζεται σε αλγόριθμο που ανέπτυξε ο ερευνητής του ΜΙΤ, Max Little. Ο αλγόριθμος αυτός, είναι σε θέση να αναλύει φωνητικά μοτίβα ώστε να διαγνώσει την ασθένεια.
Για την ανάπτυξη της μεθόδου, ανέλυσαν 263 δείγματα φωνής συγκεκριμένης συχνότητας από 43 ασθενείς. Από αυτά ξεχώρισαν 132 φωνητικές διαταραχές, από τις οποίες μόλις 10 απαιτούνται για τη διάγνωση του Πάρκινσον. Μάλιστα το ποσοστό ακρίβειας της μεθόδου φτάνει το 99%.
Ο Max Little ευελπιστεί ότι το περιθώριο σφάλματος θα μειωθεί και άλλο, αν η βάση φωνητικών δεδομένων ενισχυθεί. Για το σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει το project «Parkinson’s Voice Initiative» και ζητάει εθελοντές από όλο τον κόσμο να περάσουν μια 3λεπτη συνέντευξη. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στο project μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας parkinsonsvoice.org, μόνο όμως από ορισμένες χώρες, στις οποίες η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μέθοδοι διάγνωσης του Πάρκινσον είναι εξαιρετικά περιορισμένες, και βασίζονται στην παρακολούθηση των συμπτωμάτων. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο το συγκεκριμένο αλγόριθμο.