Το καλοκαίρι ήρθε.. και μαζί του ξεκίνησαν να εμφανίζονται και οι πρώτοι καύσωνες.. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά 50-70% από νερό. Αυτό σημαίνει πως οι πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού και παράλληλα την υγεία μας.
Παρακάτω φαίνονται οι δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης η οποία προκύπτει από την απώλεια υγρών:
Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 1-2%: Δίψα, αδυναμία, ανορεξία, κόπωση.
Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 3-4%: Ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, κοκκινισμένο δέρμα, ανυπομονησία, απάθεια.
Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 5-6%: Δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκέφαλος, αϋπνία, πρόβλημα στη ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος.
Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 7-10%: Ζαλάδα, παραλήρημα, μυϊκός σπασμός, εξασθένηση, κατάπτωση.
Πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας στην πρόληψη των δυσάρεστων συνεπειών που μπορεί να προκύψουν μέσω του καύσωνα;
1. Με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση.
Η κατάλληλη ενυδάτωση προλαμβάνει τα παραπάνω φαινόμενα. Στους ενήλικες η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη υγρών αντιστοιχεί σε 1 ml/kcal, αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει 2000kcal/ημέρα θα χρειαστεί περίπου 2 λίτρα υγρών. Σε αυτή την ποσότητα θα πρέπει όμως να προσθέσουμε και τις επιπλέον απώλειες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην ημέρα (π.χ. ένα άτομα που θα ασκηθεί και παράλληλα θα ιδρώσει θα πρέπει να αναπληρώσει και τις επιπλέον απώλειες μέσω του ιδρώτα).
Πώς θα πετύχετε;
-Αυξήστε την κατανάλωση νερού.
-Εκτός από το νερό στην ενυδάτωση συμβάλλουν και άλλα ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, τα οποία όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς η υψηλή πρόσληψη καφείνης μέσω των ποτών αυτών μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αφυδάτωση. Αποφύγετε το αλκοόλ καθώς συνδέεται με αφυδάτωση.
-Το νερό όμως δεν το συναντούμε μόνο σε όσα προαναφέραμε αλλά και σε πολλά τρόφιμα, μέσα από τα οποία μπορούμε να καλύψουμε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο συγκεκριμένα: φράουλες, πεπόνι, μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, χυμός φρούτων, μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, καρότα. Το γάλα και το γιαούρτι επίσης αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό.
Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά καθώς το λίπος της τροφής δεν συμβάλλει καθόλου στην ενυδάτωση.
Μην παραλείπετε το αλάτι από το φαγητό σας (χρησιμοποιείστε το με μέτρο βέβαια/ προτιμήστε ακατέργαστο αλάτι), καθώς συμβάλλει στην αναπλήρωση του νατρίου που χάνεται μέσω του ιδρώτα και στην εξοικονόμηση υγρών γενικότερα.
2. Με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σώματος που μπορεί να προέλθει μέσω της τροφής (κυρίως μέσω των μεγάλων γευμάτων).
Πώς θα πετύχετε;
Μικρά και συχνά γεύματα: με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο και θα έχετε πολύ ενέργεια όλη μέρα.
Αποφυγή πολύ λιπαρών τροφών και γλυκών. Προκειμένου να ικανοποιήσετε την διάθεση σας για γλυκό επιλέξτε μία μικρή ποσότητα παγωτού και συνδυάστε το με φρούτο.
Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα τις μεσημεριανές ώρες.
Επιλέξτε πιο δροσερά φαγητά, π.χ. μπορείτε να προτιμήσετε μία κρύα σούπα από μία ζεστή και φυσικά μην ξεχνάτε τις σαλάτες και τα φρούτα!
Τελειώντας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, παιδιά, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι.
Πηγή: iator.gr