Η σύγχρονη γυναίκα κατά κανόνα έχει σπουδάσει, έχει αυτόνομη επαγγελματική σταδιοδρομία και επιλέγει η ίδια την χρονική στιγμή, που θα δημιουργήσει οικογένεια με τον σύντροφό της. Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χρονοδιαγράμματος που η ίδια θέτει στην ζωή της και όταν αποφασίσει ότι οι συνθήκες είναι οι επιθυμητές, διεκδικεί το δικαίωμά της στην μητρότητα.
Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι πλέον κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει την επιθυμητή χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης της γιατί μας παραξενεύει ακόμα το γεγονός, ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει τόσο την στιγμή όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα γεννήσει;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και πως η πλειοψηφία των γυναικών συνεχίζει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να θέτει στόχους και παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις να προσπαθεί να κάνει το βέλτιστο δυνατό για τις κοινωνικές της υποχρεώσεις και τις διαπροσωπικές τις σχέσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η επιλογή της προγραμματισμένης καισαρικής τομής είναι προς όφελός της.
Σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο της μπορεί να επιλέξει όχι μόνο την στιγμή που θα μείνει έγκυος αλλά και την κατάλληλη ημέρα που επιθυμεί να γεννήσει, προγραμματίζοντας από την εισαγωγή της στο μαιευτήριο μέχρι την ημέρα της εξόδου της, διαμορφώνοντας το πρόγραμμά της σύμφωνα με τις ανάγκες της.
Η προγραμματισμένη καισαρική τομή μπορεί να γίνει είτε με γενική νάρκωση είτε με επισκληρίδιο αναισθησία, δίνοντας την δυνατότητα στην μητέρα να δει το παιδί την στιγμή της εξόδου και να ακούσει το πρώτο του κλάμα όπως στην διαδικασία του κολπικού τοκετού. Είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα χωρίς καμία επιπλοκή όταν διενεργείται υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες και προϋποθέσεις. Η μητέρα αναρρώνει γρήγορα και επιστρέφει στην καθημερινότητά της άμεσα.
Επιπλέον αποφεύγεται η κακοποίηση του πυελικού εδάφους με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην παρουσιάζει αργότερα ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη, ορθοκήλη και πρόπτωση μήτρας που παρατηρούνται συχνά σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με κολπικό τοκετό (συνήθως εργώδη) και επιβαρύνουν την καθημερινότητά της, οδηγώντας την μετά την πάροδο κάποιων ετών στην χειρουργική λύση του προβλήματος.
Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ενημερώνεται εγκαίρως για τις επιλογές της και σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο της να αποφασίζει την καλύτερη λύση για την ίδια υπολογίζοντας όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη αλλά και επιπλοκές της κάθε μεθόδου ξεχωριστά. Μπορεί να αποφασίζει για το σώμα της και να διεκδικεί το δικαίωμά της στη μητρότητα χωρίς αυτό να συνεπάγεται περιττές επιβαρύνσεις και επιπλοκές για το σώμα της.
Πηγή: ygeianews.gr