Υπάρχουν πολλές νευρολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας ζωή, προκαλώντας διαταραχές τόσο στη στύση όσο και στην εκσπερμάτιση. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως στυτική δυσλειτουργία νευρογενούς αιτιολογίας ορίζεται η αδυναμία για απόκτηση ή/και διατήρηση στύσης ικανής για τη σεξουαλική πράξη, η οποία συνδέεται με τη διάγνωση κάποιας καλά τεκμηριωμένης νευρολογικής νόσου.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Είναι επίσης γνωστό, ότι βρίσκουμε διαφορετικές παθήσεις του νευρικού συστήματος , ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία αναφερόμαστε. Έτσι σε μεγαλύτερες ηλικίες συναντούμε παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια. Σε νεώτερους ανθρώπους είναι πιθανότερο να συναντήσουμε διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η μυελομηνιγγοκήλη, οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού καθώς και συγγενείς παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Οι νευρολογικές παθήσεις χωρίζονται ανάλογα με την εντόπιση τους σε εκείνες που εντοπίζονται κεντρικότερα πάνω από τη γέφυρα, σε εκείνες που εντοπίζονται στο νωτιαίο μυελό καθώς και σε περιφερικές βλάβες. Ιδιαίτερη σημασία για τη σεξουαλική ζωή μπορούν να έχουν οι βλάβες οι οποίες εντοπίζονται στην ιερή περιοχή του νωτιαίου μυελού, όπου βρίσκονται τα νωτιαία κέντρα ελέγχου της στύσης.

Οι κεντρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούν σημαντικές διαταραχές στη σεξουαλική ζωή οι οποίες μπορεί να συνδέονται με πιθανές αλλοιώσεις της μνήμης, της κινητικότητας και του προσανατολισμού. Αν οι παραπάνω διαταραχές δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία, τότε αυτή μπορεί να διαταραχθεί από αλλοιώσεις της αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα τη δυσκολία απόκτησης και διατήρησης ικανής στύσης.

Άλλες περιφερικότερες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι τραυματικές κακώσεις του νωτιαίου μυελού, μπορούν και αυτές να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλικότητα μας. Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκα) είναι μια προοδευτική απομυελινωτική νόσος που εκδηλώνεται κυρίως ανάμεσα στα 20-45 έτη με αναλογία ανδρών/γυναικών 1: 2. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της όρασης, αδυναμία, σπαστικότητα και διαταραχές της αισθητικότητας. Διαταραχές στη σεξουαλική ζωή, εμφανίζονται στο 75% των ανδρών που πάσχουν από τη νόσο αυτή.

Οι συχνότερες περιφερικές νευρολογικές διαταραχές είναι εκείνες που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη, τον αλκοολισμό, τα τραύματα στη λεκάνη καθώς με μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο (ριζική προστατεκτομή κ.α.). Οι παθήσεις αυτές συνδέονται τόσο με διαταραχές της στύσης, όσο και με αλλοιώσεις της αισθητικότητας της περιοχής.

Τέλος, είναι δυνατό να υπάρχουν και βλάβες στην ιερά περιοχή του νωτιαίου μυελού (νωτιαία κέντρα της στύσης) όπως η μυελομηνιγγοκήλη και τραυματικές κακώσεις της περιοχής. Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της περιοχής δεν υπάρχει ούτε ψυχογενής, ούτε ανακλαστική στυτική απάντηση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται θεραπείες δεύτερης γραμμής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κωνσταντίνος Ρόκκας
Ανδρολόγος – Ουρολόγος
Διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr