Οι διακοπές τελείωσαν, εσείς επιστρέψατε πίσω στη δουλειά και όλα γύρω σάς δίνουν την εντύπωση πως τίποτα ευχάριστο δε θα έχετε να περιμένετε για μήνες και μήνες. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ο καιρός γίνεται ολοένα πιο ψυχρός και οι μέρες συνεχίζουν να μικραίνουν. Τέλειος συνδυασμός δηλαδή, για να ξυπνήσουν μελαγχολικά συναισθήματα μετά την περίοδο της ξενοιασιάς, που έληξε.
Οπωσδήποτε είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάπως «πεσμένοι» όταν επιστρέφετε στη ρουτίνα. Όμως η άσχημη διάθεση είναι προσωρινή, αντίθετα από την κατάθλιψη, που συνήθως εκδηλώνεται με ένα σύνολο από συμπτώματα, όπως το να μη βρίσκετε ευχαρίστηση σε πράγματα που απολαμβάνατε κανονικά.
Ωστόσο, η επιστροφή στην εργασία είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους: προβλήματα περιορισμού της ελευθερίας και προσαρμογής εκ νέου στο παλιό εργασιακό περιβάλλον μπορούν να οδηγήσουν στην απογοήτευση.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν συνήθως στη μελαγχολία μετά την επιστροφή θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
Ψυχολογικός – Ίσως υποσχεθήκατε στον εαυτό σας καλύτερες προοπτικές σε προβλήματα εργασίας ή να μην αφήσετε τη δουλειά να κουμαντάρει τη ζωή σας και αγωνίζεστε ήδη να το πετύχετε. Μπορεί οι προσδοκίες σας να μην είναι ρεαλιστικές σε σχέση με τη δουλειά και τους συναδέλφου σας και αισθάνεστε απογοητευμένοι καθώς αυτές οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται.
Οικονομικός – Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα αποπληρώσετε κάποια δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, έξοδα που δε θα μπορούσατε πράγματι να αντέξετε οικονομικά.
Σωματικός – Υπερένταση ενώ ταξιδεύετε για τη δουλειά με το αυτοκίνητο ή βρίσκεστε στριμωγμένες στο τρένο, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης στην εργασία μπορούν να γίνουν αιτία για αίσθημα κόπωσης.
Πιθανό να «πήρατε» βάρος στις διακοπές από το πολύ φαγητό και το αλκοόλ και τα επιπλέον κιλά δεν πρόκειται ασφαλώς να εξαφανιστούν μαγικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερη φόρτιση όταν γυρίσετε πίσω στη δουλειά. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε ζωντανό λίγο από το πνεύμα των διακοπών; Ακολουθήστε λοιπόν κάποιες βασικές στρατηγικές:
Ομολογήστε τα συναισθήματά σας
Αν η εργασία σας είναι πολύ στερεότυπη και ανιαρή είναι φυσικό να αισθανθείτε λίγο «πεσμένοι» μετά από τις διακοπές. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να βρείτε τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων σας. Αν κλειστείτε στον εαυτό σας, κρατώντας μέσα σας τη δυσφορία σας, τότε αυτά τα συναισθήματα θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο και η όλη κατάσταση θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη συναισθηματική και φυσική υγεία τόσο τη δική σας, όσο και των γύρω σας.
Αναζητήστε υποστήριξη
Αν περάσατε τις διακοπές σας με την οικογένεια ή παρέα με φίλους, χρησιμοποιήστε τους για κοινωνική υποστήριξη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε τις καλές στιγμές που περάσατε, μειώνοντας οποιαδήποτε συναισθήματα απομόνωσης στη εργασία και αναλαμβάνοντας μερίδιο στις ευθύνες του σπιτιού.
Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά
Οι αποφασιστικές λύσεις, όσο καλόπιστα κι αν γίνονται, συχνά δεν είναι ρεαλιστικές και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα -καταπιαστείτε με ένα στόχο κάθε φορά. Είναι πολύ καλύτερο να είστε σε θέση να μετρήσετε και να ανταμείψετε τις επιτυχίες σας από το να προσπαθείτε να ανακάμψετε ύστερα από μια απογοήτευση.
Οικονομικός σχεδιασμός
Ο προϋπολογισμός του σπιτιού και οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο πώς αισθάνεστε στην δουλειά σας. Αν ανησυχείτε για τα χρήματα και τις αποπληρωμές των πιστωτικών καρτών, μην προσποιείστε τον αδιάφορο και μην αποποιείστε την πίεση που υπάρχει.
Κάντε ένα πλάνο για το πόσα χρήματα έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε για αποπληρωμές και για το διάστημα που χρειάζεστε ώστε να ισορροπήσετε τους λογαριασμούς σας. Αν κάνετε σχέδια βλέποντας το μέλλον μπροστά σας, αυτό θα σας αποτρέψει από υπερβολικές σπατάλες και ακρότητες και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο υπεύθυνες για τη ζωή σας.
Καταστρώστε σχέδια για το μέλλον
Αυτό δε λειτουργεί στον καθέναν, αλλά πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι σχεδιάζοντας τις επόμενες διακοπές τους αναπτερώνεται το ηθικό τους και έχουν κάτι να ευελπιστούν, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους. Ίσως σας βοηθήσει, αν κολλήσετε κάπου στο χώρο εργασίας σας, μια φωτογραφία του θέρετρου ή της βίλας που προγραμματίζετε να επισκεφτείτε. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για διακοπές, αν έχετε στο πρόγραμμα κάποιο ευχάριστο γεγονός ή μια προγραμματισμένη έξοδο, θα σας βοηθήσει, δίνοντας και στη δουλειά σας φρέσκο αέρα. Φυσικά δε θα πρέπει να προγραμματίσετε τα πάντα, αφαιρώντας όλο τον αυθορμητισμό από τη ζωή σας, αλλά μόνο όσο χρειάζεται, ώστε να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των περιστάσεων και των εξελίξεων.
Ησυχία παρακαλώ
Με τη δουλειά που σίγουρα συσσωρεύτηκε όσο εσείς απουσιάζατε, είναι εξίσου σημαντικό να διαθέτετε χρόνο για σκέψη και χαλάρωση. Μη δεσμεύετε το διάλειμμά σας ή μεταθέστε το για λίγο αργότερα.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος περισυλλογής αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την δημιουργικότητα στην εργασία. Το τακτικό μεσημεριανό διάλειμμα και η έξοδος είναι χρήσιμα και βοηθούν στη διατήρηση σταθερότητας, καλής κατάστασης και αποφυγής μπελάδων στο περιβάλλον εργασίας.
Μην εγκαταλείψετε τις υγιεινές συνήθειες
Μην αφήνετε την πίεση της δουλειάς να σας οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών και έτοιμων γευμάτων. Αυτά περιέχουν συνήθως πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, τα οποία δεν είναι καλά για την υγεία σας όταν γίνεται υπερβολική λήψη.
Η επαγγελματική πίεση μπορεί ακόμη να σας οδηγήσει σε συμψηφισμό ή περικοπή γευμάτων και αντικατάστασή τους με πρόχειρο φαγητό ή διάφορα σνακ με πολύ ζάχαρη. Αν θελήσετε να «τσιμπήσετε» κάτι στη διάρκεια της ημέρας, καλύτερα φάτε ένα φρούτο. Πολλές φορές, το αίσθημα κούρασης στη δουλειά οφείλεται στην αφυδάτωση του οργανισμού, γι’ αυτό προσπαθήστε να πίνετε γύρω στα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
Αν η πίεση είναι πολύ έντονη
Μερικές φορές ένα διάλειμμα από την εργασία σας μπορεί να βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε πράγματι πολύ φορτωμένες και δεν μπορείτε να τα καταφέρετε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προσδιορίσετε την πηγή του προβλήματος. Αν προέρχεται από την ανάληψη υπερβολικών καθηκόντων από μέρους σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κι άλλους στη λήψη αποφάσεων και να κάνετε διανομή της ευθύνης. Αν ευθύνεται η ίδια η εργασία, τότε καλύτερα να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας, αλλά έχετε έτοιμες μερικές δικές σας ιδέες και προτάσεις για προβλήματα που χρειάζονται συμμετοχική επίλυση.
Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα στη δουλειά σας, αν κοιμάστε αρκετά και ακολουθείτε τακτικά κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για 30 λεπτά κάθε ημέρα. Όχι μόνο θα ασκηθείτε και θα χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά που μπορεί να πήρατε, αλλά θα προσφέρετε στον εαυτό σας και επιπλέον ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της υπόλοιπης μέρας.
Πηγή: noikokyra.gr