Η ελιά θεωρείται στην πατρίδα μας ένας από τους πιο «ευλογημένους» καρπούς και πιθανότατα δικαίως μιας και πολλά είναι τα οφέλη του για την υγεία.
Συχνά, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις «θαυματουργές» ιδιότητες τόσο της ελιάς όσο και του ελαιόλαδου.
Μεταξύ άλλων, θετική είναι η επίδραση του παρθένου ελαιόλαδου σε όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη. Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν ακόμη τα φύλα ελιάς, το αφέψημα από τα οποία ρίχνει τον πυρετό.
Για να παρασκευάσουμε αφεψήματα, δεν έχουμε παρά να βράσουμε 50 γραμμάρια φλούδα σε 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, μπορούμε να καταναλώνουμε 1 φλιτζάνι κρύου αφεψήματος μετά από κάθε γεύμα.
Από την άλλη, για τον πυρετό καταναλώνουμε 3-4 φλιτζάνια ζεστού αφεψήματος την ημέρα.
Τέλος, χρήσιμο μπορεί να φανεί το ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης και της δυσκοιλιότητας το ελαιόλαδο.
Φυσικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παρόλα τα οφέλη αυτά του καρπού, όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις απαραίτητο είναι να ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή που τους έχει δώσει ο γιατρός τους.