Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα δώδεκα διαγνώστηκαν με λιστερίωση στην Αυστραλία, με τη νόσο να συνδέεται με την κατανάλωση πεπονιών κανταλούπε. Μάλιστα οι υπηρεσίες οι υγείας της χώρας αναμένουν πως θα παρουσιαστούν και νέα περιστατικά.
Η λοίμωξη συνδέεται με πεπόνια καναταλούπε, από καλλιέργεια στη Νέα Νότια Ουαλία. Η εταιρεία παραγωγής έπαυσε τη λειτουργία της και ερευνά την υπόθεση.
Τόσο οι άνθρωποι που δεν τα κατάφεραν όσο και οι δώδεκα ασθενείς είναι όλοι ηλικιωμένοι.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως 13 από τα 15 κρούσματα αφορούν ανθρώπους που κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα πεπόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας» δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών Υγείας της πολιτείας. «Όσοι είναι ευπαθείς στη λιστερίωση θα πρέπει να μην καταναλώσουν κανένα τέτοιο πεπόνι που αγόρασαν πριν την 1η Μαρτίου».
Οι αρχές διαβεβαίωσαν τους πολίτες πως όλα τα μολυσμένα πεπόνια έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον κρούσματα αναμένεται να καταγραφούν, καθώς τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και έξι εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων.
Η λιστερίωση, εξηγεί το Reuters, είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένα με το βακτηρίδιο της λιστέριας. Παρότι το εν λόγω βακτήριο δεν προκαλεί σε όλους της ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και ακόμα και θάνατο σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όπως τους ηλικιωμένους, τα νεογέννητα και τις εγκύους.
Εντοπίζεται στο έδαφος, το νερό και τα φυτά και μπορεί να μολύνει την τροφή σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, από τη συγκομιδή έως το σερβίρισμα.
(φωτογραφία αρχείου)