Το Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 35.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία, συνήθως εκδηλώνεται από 65 ετών και άνω, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι ούτε 50 ετών!
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά της νόσου για τους παρακάτω λόγους:
Α. Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες.
Β. Ευαισθητοποίηση των συγγενών
Γ. Αναγνώριση της νόσου από τους γιατρούς.
Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ είναι ήπια (ο ασθενής ξεχνά πρόσφατα γεγονότα ενώ θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει και τελικά ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει μόνος του και να φροντίσει τον εαυτό του αλλά εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς για τους οποίους αποτελεί τεράστιο φορτίο τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια οι αναπτυγμένες χώρες δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Παράλληλα, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα για τις αιτίες και τη θεραπεία της νόσου. Κι αυτό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση του αλτσχάιμερ- και γενικότερα όλων των μορφών άνοιας- έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή και για το οικογενειακό περιβάλλον του καθώς δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.
Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά βήματα για την στήριξη των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους, αν και τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση των Κέντρων Ημέρας που κινδυνεύουν με «λουκέτο».