Φως στις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων το ήπαρ είναι δυνατό να αποκαταστήσει μόνο του τις βλάβες του ρίχνουν Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον, οι οποίες θα αφορούν τις χρόνιες παθήσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος και η ηπατίτιδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση του κατεστραμμένου οργάνου.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιούαρτ Φορμπς και τον δρ. Λιουκ Μπούλτερ του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.
Όταν το ήπαρ παθαίνει βλάβη έχει μια δική του ικανότητα αυτοθεραπείας, αλλά δυστυχώς παράγει υπερβολικά πολλά νέα κύτταρα του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά από τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου.
Τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται, όταν το ήπαρ πληγεί από παθήσεις όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα. Οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να βρουν μια μέθοδο για να μειώνουν τη δημιουργία κυττάρων του χοληφόρου πόρου και να ενθαρρύνουν την παραγωγή των ηπατοκυττάρων, τα οποία καθαρίζουν στο ήπαρ τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα.
Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για νέα φάρμακα, που θα κάνουν κάτι ανάλογο, υποβοηθώντας την αυξημένη παραγωγή ηπατοκυττάρων.
Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα αποσυμφορηθούν οι σχετικές λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος. Τα περιστατικά βλάβης στο ήπαρ αυξάνονται διεθνώς και ανάλογα αυξάνεται η ζήτηση για μεταμοσχεύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η αναγκαία προσφορά οργάνων. Υπερδιπλάσιοι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από βλάβη του ήπατος σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.