Δεν είναι λίγες οι φορές που ζωές κινδύνεψαν ή στην χειρότερη περίπτωση χάθηκαν από αλλεργικό σοκ. Από την αντίδραση του οργανισμού δηλαδή σε απλά καθημερινά πράγματα τα οποία ενδεχομένως να τον ενοχλούν, ή από την υπερευαισθησία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορες ουσίες.
Είναι μια κατάσταση που μας αφορά όλους.
Το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας η αλλεργία σε κάποια φαγητά (θαλασσινά γάλα, φρούτα), σε ουσίες, η αλλεργία απέναντι σε φάρμακα, είναι οι συχνότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αλλεργικό σοκ. Το αλλεργικό σοκ μπορεί να εκδηλωθεί σε μερικά λεπτά ( ή και δευτερόλεπτα) από τη στιγμή που για παράδειγμα μας τσίμπησε μια μέλισσα, ή φάγαμε ένα φαγητό που είμαστε αλλεργικοί, μέχρι και 2 ώρες μετά.
Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε, και μπορεί να απειλήσει άμεσα την ίδια μας τη ζωή. Ο οργανισμός αντιδρά, πέφτει η πίεση, χάνουμε τις αισθήσεις μας, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε αφού φράζονται οι αναπνευστικές οδοί, συχνά οδηγούμαστε σε καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει άμεσα να πάμε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα περιστατικά του αλλεργικού σοκ δεν σηκώνουν καθυστέρηση και είναι επείγοντα.
Βέβαια κανείς άνθρωπος δεν ξέρει γενικά σε τι είναι αλλεργικός και στον κάθε άνθρωπο η αλλεργία εκδηλώνεται διαφορετικά, ενώ δεν είναι απαραίτητο να πάθουμε αλλεργικό σοκ από μια ουσία. Μπορεί η αλλεργία να εμφανισθεί απλά με κοκκινίλες, με κνησμό στο δέρμα ή ακόμη και σαν συνάχι.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε:
– γενικευμένη κοκκινίλα και εξάνθημα στο δέρμα
– πρήξιμο στο πρόσωπο και στα άκρα. Ακόμη και σε λίγα λεπτά αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά.
– κόβεται η ανάσα, ή δυσκολευόμαστε πολύ να αναπνεύσουμε
– τάση για εμετό ή και πόνος στην κοιλιά
– ταχυκαρδία, πολλές φορές μάλιστα είναι έντονη και μας πανικοβάλει.
– Αρχίζει να «τρέχει» η μύτη μας και τα μάτια μας.
Όποιος από εμάς γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός και σε τι είναι αλλεργικός θα πρέπει όπου και να βρίσκεται πάντα να έχει πάνω του φάρμακα που θα του έχει δώσει ο γιατρός για να μπορεί άμεσα να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.
Όσοι δεν είναι αλλεργικοί αλλά αισθανθούν κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράψαμε αμέσως μόλις φάνε μια τροφή ή τους τσιμπήσει μια μέλισσα για παράδειγμα, θα πρέπει να πάρουν κάποιο αντιισταμινικό (χάπι κορτιζόνης) και εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται θα πρέπει άμεσα να πάνε στο νοσοκομείο.
Η άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο είναι απαραίτητη για όλους όσοι έχουν υποστεί αλλεργικό σοκ. Η συμβουλή και η φροντίδα ενός ιατρού (αλλεργιολόγου) είναι σημαντικότατη για την ίδια μας τη ζωή.
Όσοι ξέρουν ότι είναι αλλεργικοί τόσο στα τσιμπήματα όσο και σε διάφορες τροφές ή φάρμακα, δεν θα πρέπει να … προκαλούν την τύχη τους. Θα πρέπει να προσέχουν, να αποφεύγουν μέρη πχ με μέλισσες, ή να καταναλώνουν φαγητά που μπορεί να τους επιφέρουν αλλεργία.
Πηγή: iatropedia