Η οικονομική κρίση στη χώρα μας επηρεάζει καταρχήν την ψυχολογία των Ελλήνων. Η οικονομική δυσπραγία αλλά και η ανασφάλεια για το μέλλον προκαλούν άγχος, ανησυχία, φόβο, αίσθημα αβεβαιότητας, θυμό, ακόμη και απόγνωση.
Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Το γεγονός ότι η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι κακή, επηρεάζει έμμεσα και τη σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς το άγχος, η πίεση και η ανασφάλεια είναι κακοί σύμβουλοι της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για αυτό το λόγο τα σεξουαλικά προβλήματα συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να εντείνονται.
Η επαγγελματική αβεβαιότητα και η ανεργία, επιδρούν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό στη σεξουαλική έκφραση και των δύο φύλων.
Είναι αλήθεια όμως ότι η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει σεξουαλικά τους άνδρες σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα για τον άνδρα, που είθισται να θεωρείται κοινωνικά ο «κουβαλητής» του σπιτιού, η αίσθηση ότι δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της οικογένειάς του και να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της είναι μεγάλο ψυχικό πλήγμα.
Ο άνδρας μπορεί να θεωρεί πως πρέπει να λύσει μόνος του πρόβλημα και έτσι κλείνεται στον εαυτό του, απομακρύνεται από τη σύντροφό του και το ζευγάρι σταδιακά αποξενώνεται.
Το πιο συχνό πρόβλημα στον άνδρα είναι η διαταραχή της στύσης. Ο άνδρας εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο άγχους απόκτησης και διατήρησης της στύσης, σκεπτόμενος αν θα μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη φορά. Επίσης, πολύ συχνό πρόβλημα που έχει να κάνει με ψυχολογικά αίτια είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άνδρες περίπου αντιμετωπίζει δυσκολία στον έλεγχο της εκσπερμάτισης.
Όσον αφορά στη γυναίκα η μειωμένη ερωτική επιθυμία η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία. Η γυναίκα με υποτονική ερωτική επιθυμία δεν επιδιώκει να έχει σεξουαλική επαφή και πολλές φορές δεν έχει και σεξουαλικές φαντασιώσεις.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην ίδια αλλά και αίσθημα απόρριψης στο σύντροφό της.
Η απουσία οργασμού είναι το δεύτερο κατά σειρά πρόβλημα μετά τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, για το οποίο παραπονούνται οι γυναίκες.
Το 1/3 των γυναικών που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή σεξουαλικής υγείας αναφέρουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η διαταραχή του οργασμού χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη σωματική συμμετοχή και την αντίστοιχη ψυχική ηδονή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η απουσία οργασμού μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία στη γυναίκα, είτε γιατί ερμηνεύει το πρόβλημα ως μια «βιολογική» της αδυναμία, είτε γιατί θεωρεί ότι είναι «ψυχρή», είτε γιατί το εκλαμβάνει ως αδιαφορία του συντρόφου απέναντι σε εκείνη.
Η αδυναμία κορύφωσης στη γυναίκα έχει κατά βάση ψυχολογικά αίτια, για αυτό και παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο διάστημα, όσο δηλαδή αυξάνεται η κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική αβεβαιότητα.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει άμεσα τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων.
Προς το παρόν μάλιστα φαίνεται να έχει αυξήσει σε μικρό βαθμό τη σεξουαλική δραστηριότητα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής σεξουαλικής υγείας, καθώς οι καλούντες αναφέρουν πιο τακτικές σεξουαλικές επαφές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Πράγματι σε περιόδους κρίσεων, οικονομικών ή άλλων, η σεξουαλική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση, ως απάντηση στο άγχος και στο στρες που επιφέρει η κρίση, καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται πιο έντονη την ανάγκη για επικοινωνία, αναζητούν την ευχαρίστηση και ενισχύουν τη σεξουαλικότητά τους.
Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι σε άλλες χώρες που βρίσκονταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, σημειώθηκε αύξηση των γεννήσεων. Για αυτό εκτιμάται ότι από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας το σεξ δε θα βγει χαμένο…
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία και στη διάθεσή μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν ενεργή τη σεξουαλική τους ζωή εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, η καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται να ενισχύει τη συναισθηματική επικοινωνία και τη συντροφικότητα ενός ζευγαριού. Συνεπώς στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε πρέπει να μην ξεχνάμε τη σεξουαλική μας ζωή, αλλά να την ενισχύουμε και να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό μας.
Το ζευγάρι που επιθυμεί να έχει μία σεξουαλική ζωή που του δίνει ικανοποίηση είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι χρειάζεται δραστηριοποίηση και από τους δύο. Για αυτό…
-Επικοινωνήστε με το σύντροφό σας. Η καλή και ισορροπημένη σεξουαλική ζωή προϋποθέτει καλή επικοινωνία μέσα στη σχέση.
-Εκφραστείτε ερωτικά. Τα περισσότερα ζευγάρια, με το πέρασμα του χρόνου λειτουργούν πιο συγκρατημένα στον τρόπο που εκφράζονται μεταξύ τους, αποκτώντας μια πιο σοβαρή στάση. Χρησιμοποιείστε τον ερωτικό λόγο και μοιραστείτε τις ερωτικές σας φαντασιώσεις.
– Προγραμματίστε ρομαντικά ραντεβού. Προετοιμαστείτε για μία συνάντηση με τον σύντροφό σας βάζοντας την ως προτεραιότητα και καλλιεργώντας την προσδοκία για αυτήν.
– Μιλήστε ανοιχτά για προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική σας ζωή. Ένα σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Έχει σημασία λοιπόν να μιλήσετε ανοιχτά για αυτό, να αναζητήσετε λύση και να μην το αφήσετε να καταδικάσει τη σεξουαλική σας ζωή.
Dr. Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος –Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)
Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr