Όταν είμαστε σε μία περίοδο που δεν αισθανόμαστε καλά και έχει πέσει κατά πολύ η διάθεσή μας, τότε αρχίζουμε και τρώμε. Κάποιες φορές αυτά που τρώμε κάνουν κακό στην υγεία μας και μας δίνουν και παραπάνω κιλά. Η συζήτηση με φίλους και με κάποιον ειδικό μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κλινική κατάθλιψη που έχουμε. Υπάρχουν όμως και τρεις τρόποι που έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες.
Πολλοί από σας ποθείτε τους υδατάνθρακες ή τα γλυκά όπως το κέικ και το παγωτό, όταν νιώθετε πίεση και στεναχώρια. Βραχυπρόθεσμα η κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε ζάχαρη μπορεί να σας καταστήσει ήρεμους, μακροπρόθεσμα όμως μία τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη λήψη παραπανίσιων κιλών και στην αύξηση κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Όταν αισθάνεστε ότι δεν είστε καλά, υπάρχει περίπτωση να χάσετε την όρεξή σας. Η μη κατανάλωση όμως τροφών, μπορεί να σας καταστήσει πιο οξύθυμους και ευαίσθητους, πράγμα που επιδεινώνει την κατάθλιψή σας.
Όσοι πάσχετε από κατάθλιψη συχνά τρώτε πρόχειρα φαγητά ή πολλές φορές τα ίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως όσοι έχετε σημάδια κατάθλιψης, έχετε δυσκολίες στην συγκέντρωση, στη μνήμη αλλά και στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να κάνει τους απλούς στόχους να φανούν συντριπτικοί με αποτέλεσμα να φάτε στα τρία γεύματα ημερησίως το ίδιο φαγητό.
Καταρχήν θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, είναι ο μόνος που στην συγκεκριμένη φάση της ζωής σας θα είναι ο καλύτερος φίλος. Μόλις λοιπόν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αρχίσουν να υποχωρούν, σας έχουμε ετοιμάσει κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να τις ακολουθήσετε πιστά.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι πεινάτε πραγματικά και δεν τρώτε από ανία. Δεύτερον θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα λαχανικά και τα φρούτα. Τρίτον η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσει πολύ για να επανέλθετε στους ρυθμούς σας.
Αν τηρήσετε όλα τα παραπάνω να είστε σίγουροι, ότι η κατάθλιψη και να σας χτυπήσει την πόρτα, εσείς μπορείτε να την διώξετε αν το θέλετε πραγματικά.