Το πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασία 40 °C μπορεί να είναι συνήθως αρκετό για να είναι τα ρούχα μας καθαρά, όμως πρέπει να «επιτεθούμε» πιο δυναμικά στη βρωμιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μικροβίων.
«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» αναφέρει η Σάλι Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ο σταφυλόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο (Ε. coli) που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες, δεν σκοτώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον τα ακάρεα της σκόνης, που προκαλούν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα, δεν σκοτώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η λύση είναι εύκολη. Απλώς ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:
1. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και γενικά ο ιματισμός πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες 55-60 βαθμούς Κελσίου.
2. Οι κουρτίνες πρέπει να είναι από ύφασμα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου).
3. Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.
4. Δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν πλύνουμε τα ρούχα μας σε χαμηλότερη θερμοκρασία ακόμα και όταν χρησιμοποιήσουμε δυνατό απορρυπαντικό.
5. Αν θέλουμε να πλύνουμε τα ρούχα μας στους 40 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι ένα αντιβακτηριδιακό υποχλωριώδες προϊόν, που θα αντέχει το πλυντήριο.
6. Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο ή διάρροια από σαλμονέλα τα εσώρουχα θα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες 90 βαθμών Κελσίου.
7. Τα ρούχα των παιδιών έως 3 ετών θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων και πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου.
8. Το απορρυπαντικό για τα παιδικά ρούχα πρέπει να έχει σαν βάση το σαπούνι, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά. Πρέπει να τα απλώνουμε στον ήλιο και να τα σιδερώνουμε με καυτό σίδερο.
9. Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να πλένονται επίσης σε υψηλές θερμοκρασίες.
10. Τέλος θα πρέπει να καθαρίζουμε το πλυντήριο μία φορά τον μήνα με καυτό νερό στους 90 – 95 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ρούχα, ώστε να αποβάλλονται η πιθανή μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.
Πηγή: iatropedia.gr