Ο προληπτικός έλεγχος για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο τους θανάτους από τη νόσο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Μελέτης του Καρκίνου (NCRI) στο Λίβερπουλ, δείχνουν πως οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 27% σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σκωτίας που έκανε τσεκ απ για τη νόσο.
Το τσεκ απ βασιζόταν στην εξέταση κοπράνων (occult test), κατά την οποία συλλέγονται τα κόπρανα και εξετάζονται για τον εντοπισμό ιχνών αίματος.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Σκωτίας, είναι η πρώτη που καταδεικνύει την αληθινή αξία της εξέτασης για προληπτικούς λόγους.
Περισσότεροι από 370.000 Σκωτσέζοι, ηλικίας 50-69 ετών, κλήθηκαν να πάρουν μέρος στην πιλοτική μελέτη, η οποία διεξήχθη την περίοδο 2007-2009 σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αρχίσει εθνικό πρόγραμμα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα ευρήματα από αυτή την ομάδα συγκρίθηκαν με εκείνα ισάριθμων εθελοντών από τρεις άλλες υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίοι είχαν την ίδια ηλικία αλλά η περιφέρειά τους δεν είχε ακόμα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου.
«Για πρώτη φορά, είδαμε σε αληθινό πληθυσμό τα οφέλη από την προληπτική, εκτενή χρήση του occult test», είπε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρόμπερτ Στηλ, από το Ερευνητικό Κέντρο Διάγνωσης του Καρκίνου του Εντέρου, στο Νταντή.
Στην Σκωτία, άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών υποβάλλονται πλέον κάθε δύο χρόνια στο occult test, το οποίο οι υγειονομικές Αρχές αποστέλλουν στο σπίτι τους.
«Τα προγράμματα περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ) γενικώς μπορούν να ανιχνεύσουν τους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, πριν προκαλέσουν συμπτώματα και πριν απειλήσουν τη ζωή», δήλωσε η δρ Χέιζελ Ναν, επικεφαλής του τομέα Πληροφόρησης για την Υγεία στον οργανισμό Cancer Research UK.
«Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου, όμως, ανιχνεύουν την ύπαρξη πολυπόδων πριν καν δοθεί η ευκαιρία να εξελιχθούν σε καρκίνο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της νόσου».
Πηγή: ygeia.tanea.gr