Άσχημα μαντάτα τόσο για τους «υπναράδες» όσο και για εκείνους που δεν μπορούν να κλείσουν μάτι φέρνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Όσοι κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από 7 ώρες ημερησίως- συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού υπνάκου- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του τμήματος ιατρικής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep» της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου και της Εταιρίας Ερευνών του Ύπνου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την μέρα εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Αλλά και ο καθημερινός ύπνος για περισσότερες από εννιά ώρες επίσης αυξάνει κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο για την καρδιά. Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου. Εκτιμούν πάντως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.
Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί καλό «φάρμακο» για όσους συνήθως κοιμούνται λίγο μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα.