Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με τις καινούργιες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου και λιπιδίων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο συνέδριο της, τον περασμένο μήνα στη Ρώμη.
Επίσης, η ασπιρίνη δεν αποτελεί, πλέον, πανάκεια για την καρδιά, όπως θεωρείτο εν πολλοίς μέχρι πριν από μία δεκαετία, ενώ οι νεότερες θεραπείες για την υψηλή χοληστερόλη προβλέπουν συμπληρωματικά στην υπάρχουσα αγωγή μία μηναία ένεση, που σύμφωνα με τους ειδικούς ρίχνει τη χοληστερίνη επιπρόσθετα άλλο ένα 50%. Τις σημαντικές αυτές ειδήσεις έδωσε, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ” ο έγκριτος καρδιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Δημήτρης Ρίχτερ, που συμμετείχε στο Ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Όσοι έχουν κάνει θεραπείες για καρκίνο, πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την καρδιά τους
Όπως αναφέρει ο κ. Ρίχτερ, δημοσιεύτηκαν οι καινούργιες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου και λιπιδίων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Για πρώτη φορά αναφέρεται ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν περάσει καρκίνο και έκαναν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα.Συνήθως, ειδικά στην ακτινοβολία, αυτό ξεκινάει περίπου μία δεκαετία μετά και είναι καλό να ελέγχονται πιο συχνά για την καρδιά τους και τους παράγοντες κινδύνου. Διότι, φαίνεται ότι είτε η ακτινοβολία,είτε η χημειοθεραπεία, δρουν αρνητικά στα αγγεία της καρδιάς μας. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αυτό συμβαίνει με τη χημειοθεραπεία άμεσα στον καρδιακό μυ, όταν είναι τοξική η δόση του φαρμάκου. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει και μία δράση λειτουργική, που επιδεινώνει το ενδοθήλιο. Και πια έχουμε αρκετά στοιχεία, ώστε να υπάρχει επίσημη σύσταση αυτοί οι άνθρωποι να ελέγχονται τακτικότερα και συστηματικότερα».
Κατά 50% επιπλέον μείωση της χοληστερίνης με μία ένεση το μήνα
Νεότερα δεδομένα προκύπτουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και για τη θεραπεία της χοληστερίνης.«Σχετικά με τα φάρμακα της χοληστερίνης ακούσαμε καινούργια στοιχεία για τις ενέσεις που γίνονται μία φορά το μήνα (αναστολείς του PSCK9). Ο ασθενής, αφού πάρει στατίνες, αφού πάρει εζετιμίμπη, παίρνει επιπρόσθετα αυτά τα φάρμακα, που του ρίχνουν άλλο ένα 50% τη χοληστερίνη. Ήδη, κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σύντομα αναμένονται και στην Ελλάδα. Οπότε, έχουμε προόδους και είμαστε συνεχώς σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Απλά χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του κόσμου, πρώτον στο να αφυπνιστεί και να είναι συνεπής στις εξετάσεις του, ειδικά μετά από μία ηλικία, και δεύτερον, να κάνει πρόληψη που είναι τρομερά σημαντική για τη ζωή του.Δηλαδή, να μην καπνίζει,να μην παχαίνει και να περπατάει.
Η συσκευή CPAP (για την υπνική άπνοια) δεν μειώνει τελικά τα καρδιαγγειακά
Καινούργια στοιχεία προέκυψαν από το συνέδριο και σχετικά με τη μάσκα που χρησιμοποιούν,όσοι υποφέρουν από υπνική άπνοια, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ.«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι πνευμονολόγοι κάνουν μελέτη ύπνου και χορηγούν, μία συσκευή, που ονομάζεται CPAP (continuous positive airway pressure – συνεχή θετική πίεση αεραγωγών), την οποία βάζει ο ασθενής ενώ κοιμάται και όταν διακόπτεται η αναπνοή του,αυτή δίνει αέρα, ώστε να μπορεί να αναπνέει φυσιολογικά. Επειδή, έτσι διορθώνεται αυτή η παθολογία. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αυτό θα μείωνε και τα καρδιαγγειακά. Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Ρώμη, που είναι και το μεγαλύτερο καρδιολογικό συνέδριο στον κόσμο με 35.000 συνέδρους, είδαμε ότι η χορήγηση αυτής της μάσκας για δυόμιση χρόνια, ναι μεν μείωσε τις άπνοιες, αλλά δεν μείωσε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το γιατί, δεν το ξέρουμε. Πιθανόν, να μην είναι τόσο σημαντικό;Πιθανόν, επειδή οι ασθενείς ρυθμίζουν και την υπέρταση τους δεν υπάρχει πια τόσο μεγάλος κίνδυνος; Αν, πάντως, κάποιος έχει συμπτώματα υπνικής άπνοιας και πρωινή υπνηλία χρειάζεται τη συσκευή για την ποιότητα ζωής του.Όμως, δεν θα γλυτώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα χρησιμοποιώντας τήν. Θα συνεχίσει να ασχολείται με την χοληστερίνη, την πίεση, το βάρος, το κάπνισμα και όλους τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου.Η υπνική άπνοια σε κάθε περίπτωση προκαλεί υπέρταση, αρρυθμίες, και σχετίζεται άμεσα με την πρωινή υπνηλία, επειδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν δεν αναπνέουν κανονικά τη νύχτα, ξυπνάνε και νυστάζουν.Συνηθέστερα εμφανίζεται σε καπνιστές και παχύσαρκους».
Μια ασπιρίνη την ημέρα δεν κάνει πάντα τον καρδιολόγο πέρα
Όσον αφορά στην ασπιρίνη που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο πανάκεια για την καρδιά,τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του συνεδρίου:«Από φαρμακευτικής πλευράς επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στην Ευρώπη, ότι δε συστήνεται η χορήγηση ασπιρίνης σε ανθρώπους που δεν έχουν καρδιαγγειακό νόσημα. Πριν από μία δεκαετία όλοι έλεγαν πάρε μία ασπιρίνη την ημέρα προληπτικά. Σήμερα ξέρουμε ότι μία ασπιρίνη την ημέρα, αν δεν έχεις πάθει κάτι, σου δίνει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθεις μία αιμορραγία, παρά να σε προστατεύσει».
Δυόμιση ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα μειώνει τα καρδιαγγειακά μετά τα 65 σε ποσοστό 35%
Εκτός από το κρασί είναι γνωστό ότι και το περπάτημα ευφραίνει καρδίαν, απλά σε διαφορετικές «δόσεις» το καθένα.«Είχαμε μία καινούργια μελέτη για τους άνω των 65, όπου είδαμε ότι σε αυτή την ηλικία η μέτρια άσκηση, δηλαδή γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον δυόμιση ώρες την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε ποσοστό 35%. Δηλαδή τα άτομα αυτής της ηλικίας που είναι πιο ευάλωτα, τόσο για έμφραγμα όσο και για εγκεφαλικό, όταν κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους λίγο ταχύ περπάτημα την ημέρα, μειώνουν πάρα πολύ τον καρδιαγγειακό θάνατο; Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και ειδικά στη χώρα μας, που όσο μεγαλώνουμε δυστυχώς παχαίνουμε, καθότι μετά τα 50 αυξάνονται οι δείκτες παχυσαρκίας. Σε κάθε περπάτημα σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι κερδίζουν λεπτά ή ώρες ζωής».