Η χημική δομή διαφόρων ρύπων αλλάζει κατά την παραμονή τους στην ατμόσφαιρα. Έτσι το διοξείδιο του θείου μπορεί να αντιδράσει με σωματιδιακή σκόνη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θειικών αλάτων που είναι συστατικά της όξινης βροχής. Τα οξείδια του αζώτου και ενώσεις που αποβάλλονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αντιδρούν με το ηλιακό φως, με αποτέλεσμα την παραγωγή όζοντος.
Αρκετά άτομα εμφανίζουν ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό των βλεννογόνων, μπούκωμα, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις, σε αυτές τις συνθήκες. Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα οξέα συμπτώματα, ακόμη και σε περίπτωση μικρής έκθεσης. Οι δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων αυξάνουν, όταν ένα άτομο πάσχει από ορισμένα νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα όταν τα νοσήματα αυτά δε θεραπεύονται επαρκώς. Οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων.
Μέτρα πρόληψης των δυσμενών επιδράσεων των ρύπων:
• Να αποφεύγετε να μένετε και να εργάζεστε σε περιοχές με ατμοσφαιρικούς ρύπους.
• Να μην καπνίζετε.
• Κατά τις περιόδους που οι επίσημες μετρήσεις των ρύπων υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια να αποφεύγετε να βγαίνετε έξω.
• Να χρησιμοποιείτε καλά συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και να τα συντηρείτε σωστά.
• Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς, για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε.