Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση του ιού Ζίκα.
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο ιός θα μπορούσε να πλήξει τον ερχόμενο χρόνο 3-4 εκατ. ανθρώπων στην Αμερική, ενώ 1,5 εκατ. πολιτών μόνο στη Βραζιλία, όπου σε λιγότερο από ένα έτος έχουν γεννηθεί 4.000 παιδιά με μικροκεφαλία.
Η Τσαν σε ενημέρωση στη Γενεύη, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της, για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού Ζίκα και ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα.
«Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι “εκρηκτική”», πρόσθεσε η Τσαν.
Στο μεταξύ, μπορεί ο Ομπάμα να κάλεσε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν ταχύτατα το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, όμως οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι δεν θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία δεκαετία.
Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.
Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της.
Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Πλέον όμως πέρασε και τα σύνορα της Ευρώπης, αφού καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Δανία.
Οδηγίες για τον Ζίκα από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Για την ασφάλεια των πολιτών και των ταξιδιωτών, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ανακοινώνει μια σειρά από οδηγίες σχετικά με τον ιό Ζίκα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενω προσφάτως εντοπίστηκε στην κεντρική και νότιο Αμερική, αλλά και την Ευρώπη.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των τσιμπημάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των τσιμπημάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Πώς θα προφυλαχθεί κάποιος από τον ιό Ζίκα
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
5. Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.