Ο φόβος και ο τρόμος κάθε ατόμου που ξεκινά μια δίαιτα, αποτελεί η ζυγαριά! Η σχέση μας μαζί της, αμφιλεγόμενη. Τη μια μέρα την λατρεύουμε, γιατί η ένδειξη της είναι θετική για εμάς, ενώ την άλλη μέρα την μισούμε, καθώς η ένδειξη της αποτελεί καταπέλτη στις προσδοκίες μας. Όπως και νά ‘χει, η ζυγαριά αποτελεί ένα αντικείμενο που μας επηρεάζει ψυχολογικά.
Για πολλούς από εμάς, το ζύγισμα γίνεται εμμονή, για άλλους όχι. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό ζύγισμα; Κάθε πότε θα πρέπει να ζυγιζόμαστε, ώστε και εμμονή να μην γίνει το βάρος και σωστά αποτελέσματα να προκύψουν;
Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, πριν από το πρωινό. Όταν, δηλαδή, έχει προηγηθεί ένα πολύωρο διάστημα νηστείας, τουλάχιστον ένα 8ωρο ύπνου, καταστάσεις που μηδενίζουν την πιθανότητα πλασματικής αύξησης του βάρους.
Μην ζυγίζεστε σε διαφορετικές ζυγαριές κάθε φορά. Αρκεστείτε σε µία μέτρηση στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη ηµέρα και πρωινή ώρα). Διακυμάνσεις του βάρους της τάξης των 300-500 γραμμ. είναι φυσιολογικές κυρίως για τις γυναίκες, που έχουν ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Πρόκειται για μεταβολές που οδηγούν συνήθως σε κατακράτηση υγρών και μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αύξησή αυτού, υπό μορφή λίπους.
Οι γυναίκες, λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να αποφεύγουν να ζυγίζονται την τελευταία εβδομάδα του κύκλου τους, γιατί οι μετρήσεις, στη φάση αυτή, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αύξηση ή απώλεια του βάρους. Οι μεταβολές βάρους εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες. Η κατανάλωση αλατιού, η προεµµηνορυσιακή περίοδος στις γυναίκες, η κατανάλωση µεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύµα, η κακή ενυδάτωση μπορούν να μεταβάλουν (φαινοµενικά) τα κιλά µας και συχνά δημιουργούν λάθος εικόνα για το σώµα µας.
Αν κάνουµε δίαιτα και ζυγιζόµαστε καθηµερινά, µπορούµε εύκολα να καταλήξουµε σε παραπλανητικά συµπεράσµατα. Η κατάσταση της υδάτωσής µας αλλάζει από ώρα σε ώρα, µε αποτέλεσµα να υφίστανται ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξοµειώσεις βάρους.
Όταν ζυγιζόµαστε καθηµερινά, υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουµε εµµονή µε το βάρος µας και κάθε φορά να γεµίζουµε άγχος. Καλό είναι λοιπόν, να ζυγίζεστε δύο φορές το μήνα, όσοι απλώς προσέχετε το βάρος σας και βρίσκεστε σε μια κατάσταση συντήρησης. Έτσι, όταν παρατηρείτε μια ανοδική τάση στο βάρος σας, θα παίρνετε αμέσως τις προφυλάξεις σας.
Εάν, πάλι, κάνετε δίαιτα, καλό είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, για να ελέγχετε τις διακυμάνσεις του βάρους σας. Με το ζύγισµα, βλέπουµε αµέσως το αποτέλεσµα που έχει κάθε τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών µας, αλλά και το πώς επιδρά η φυσική δραστηριότητα στο βάρος µας.
Η ζυγαριά πρέπει απλά να µας υπενθυμίζει το στόχο µας, όχι να μας δημιουργεί άγχος. Η απώλεια βάρους µάς δίνει ώθηση να συνεχίσουµε την προσπάθεια απώλειας του περιττού σωματικού βάρους, ενώ η πρόσληψη κιλών µάς προειδοποιεί και µας αποτρέπει από περαιτέρω αύξηση.
Πηγή: mednutrition.gr