Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν τους ξεχωριστούς νευρώνες που «παίρνουν φωτιά» καθώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις διάφορες εμπειρίες και πληροφορίες.
Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη, όπως γράφει δημοσίευμα της Daily Mail, μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί καλύτερα η απώλεια μνήμης και να οδηγήσεις σε νέες μεθόδους για τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών ασθενειών.
Η συνεργασία των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Leicester και του Medical Center αποκάλυψε πώς ενεργοποιείται ένας νευρώνας στον εγκέφαλο, όταν δημιουργείται μια νέα ανάμνηση.
«Είχαμε υποθέσει, ότι θα ήμασταν σε θέση να δούμε κάποιες αλλαγές στην πυροδότηση των νευρώνων» εξήγησε ο λέκτορας βιομηχανικής στο αγγλικό πανεπιστήμιο, Matias Ison.
«Όμως το εντυπωσιακό γεγονός, ήταν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν δραματικές, με την έννοια ότι οι νευρώνες ήταν είτε πολύ σιωπηλοί, είτε πολύ δραστήριοι και αυτό συνέβαινε την ίδια στιγμή που συντελούνταν η διαδικασία της μάθησης».
Ειδικότερα, οι ερευνητές εστίασαν στους νευρώνες που βρίσκονται μια περιοχή γνωστή ως έσω κροταφικός λοβός, η οποία σχετίζονται με κάτι που είναι γνωστό ως «επεισοδιακή μνήμη».
Αυτό ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί συνειδητά εμπειρίες, γεγονότα και καταστάσεις.
Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτού του είδους οι αναμνήσεις θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.