Μπορεί να μην είναι οι πρώτοι παράγοντες στους οποίους αποδίδουμε την παχυσαρκία, αλλά η υψηλή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους το χειμώνα και η έλλειψη ύπνου φέρνουν μερίδιο ευθύνης για το πόσο παχαίνουμε, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τορίνο, με επικεφαλής τη δρα Σιμόνα Μπο, μελέτησαν επί έξι χρόνια την εξέλιξη του βάρους περίπου 1.300 μεσήλικων ατόμων, από τους οποίους οι 103 έγιναν παχύσαρκοι σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Αναζητώντας την επίδραση διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων, οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, βρήκαν ότι για κάθε ώρα πρόσθετου ύπνου, οι πιθανότητες να γίνει κανείς παχύσαρκος, μειώνονταν κατά 30%. Από την άλλη, οι άνθρωποι που ήθελαν να ζουν σε δωμάτια με πολλή ζέστη τον χειμώνα και το φθινόπωρο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους δεν ανέβαζαν γενικά τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, όπως αναμενόταν, όσο πιο συχνά έτρωγαν σε εστιατόρια οι άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, τόσο αύξαινε ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Τέλος, όσον αφορά τη διατροφή, όσοι κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλού σακχάρου στο αίμα, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές, πάντως, διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως αν κανείς κατεβάσει την θερμοκρασία ή κοιμάται παραπάνω, θα μείνει αδύνατος ή θα αδυνατίσει.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το υπερβολικό πάχος με την χρόνια αϋπνία (λιγότερες από έξι ώρες ύπνου το βράδυ). Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση παραμένει η καλύτερη μέθοδος απώλειας κιλών, σε συνδυασμό με προσεκτική διατροφή.