Όλοι είμαστε ντροπαλοί, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, το να περπατάμε όμως σε πολυσύχναστο δρόμο με τα μάγουλα κατακόκκινα από ντροπή, σαν κλόουν, δεν αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς φυσιολογική συμπεριφορά.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους που υποφέρουν από μια κατάσταση που περιγράφεται ως κοινωνική φοβία. Η φοβία αυτή, γνωστή και ως αγχώδης κοινωνική διαταραχή, αναγνωρίστηκε ως ψυχική νόσος τη δεκαετία του 1980 και, σύμφωνα με κάποιους ψυχιάτρους, ακόμη και σήμερα δεν έχει τη θέση που της αρμόζει, δεδομένης της σοβαρότητάς της.
Αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως το αίσθημα ντροπής, ακόμη και αν είναι οξύ, αποτελεί φυσιολογική συμπεριφορά της ανθρώπινης εμπειρίας.
Πότε λοιπόν η ντροπή μετατρέπεται σε ψυχικό πρόβλημα; Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, η κοινωνική φοβία είναι βασικά ο φόβος κάθε κοινωνικής εκδήλωσης που κατακυριεύει το άτομο ακόμη και όταν έρχεται σε επαφή με το στενό του οικογενειακό κύκλο.
Τα συμπτώματα της νόσου στις σοβαρές εκφάνσεις της είναι εξουθενωτικά, αφήνοντας τον «ασθενή» ανίσχυρο να εκτελέσει ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής David Clark, είναι πως τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται, με αποτέλεσμα στην Αγγλία μόλις ένα 5 με 10% να λαμβάνει θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλό αν λάβουμε υπόψη μας πως ο αντίκτυπος από αυτή την ψυχική διαταραχή είναι σημαντικός για τη ζωή των πασχόντων.
Πηγή: myworld