Η εικοσάλεπτη ξεκούραση ανάμεσα σε ημίωρα διαστήματα άσκησης βοηθά στη γρηγορότερη καύση του λίπους απ’ ότι η συνεχής γυμναστική χωρίς παύση, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκυο.
Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις αίματος σε επτά άνδρες -με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 25 χρόνια- κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του προγράμματος άσκησης σε στατικό ποδήλατο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πήραν μέρος σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες: Μια ώρα άσκησης και μια ώρα ξεκούρασης στη συνέχεια. Μισή ώρα άσκησης, που ακολουθήθηκε από εικοσάλεπτη ξεκούραση και στη συνέχεια δεύτερο ημίωρο άσκησης, το οποίο συνοδεύτηκε από ωριαία ξεκούραση και τέλος μια ώρα ξεκούρασης χωρίς άσκηση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθονταν σε μια καρέκλα κατά τη διάρκεια της περιόδου ξεκούρασης. Το διάστημα γυμναστικής, που χωρίστηκε σε δύο ημίωρα τμήματα είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατάπτωση του λίπους από τις άλλες δύο δραστηριότητες, τονίζεται στην αναφορά των ερευνητών του περιοδικού για την Εφαρμοσμένη Φυσιολογία. Το δεύτερο τμήμα ημίωρης γυμναστικής έδειξε επίσης ξαφνική αύξηση σε επινεφρίνη και απότομη μείωση γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι χημικές μεταβολές συνέβαλλαν στην διάσπαση του λίπους. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής η ήπιας μορφής συνεχής γυμναστική για 45 με 60 λεπτά περίπου συμβάλλει στην καύση του λίπους. Παρόλα αυτά, οι Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα της δικής τους μελέτης δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της περιόδου ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μεγάλης διάρκειας άσκηση είναι ιδανική για την καύση του λίπους, όμως η μελέτη μας έδειξε ότι η μικρότερης διάρκειας άσκηση σε επαναλήψεις μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση της λεγόμενης κινητοποίησης και εκμετάλλευσης του λίπους κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό μελλοντικών προγραμμάτων άσκησης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Kazushige Goto, του ειδικός μελετητής του Πανεπιστημίου του Τόκυο.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διστακτικοί στο να ακολουθήσουν ένα μόνο πρόγραμμα άσκησης μεγάλο σε διάρκεια. Η επαναλαμβανόμενη άσκηση με μικρότερα σε χρονική διάρκεια τμήματα μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης», συμπληρώνει ο Ιάπωνας ειδικός.
Πάντως, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ερευνών, θα πρέπει ο καθένας που επιθυμεί να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής να λαμβάνει υπόψη του τις δικές του ανάγκες και να προσαρμόζει τα ερευνητικά συμπεράσματα στις απαιτήσεις του δικού του οργανισμού. Φυσικά, είναι πάντα απαραίτητη η ιατρική συμβουλή μετά από ενδελεχή εξέταση και σωστές σωματικές μετρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα.
Οπότε, και γυμναζόμαστε και ξεκουραζόμαστε…