Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια, ωστόσο πολλές είναι οι γυναίκες που καπνίζουν. Μάθετε όλα όσα αφορούν το τσιγάρο, τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από αυτό.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Ακόµα καπνίζεις! Ή προσπαθείς να το κόψεις… Ή καπνίζεις ελαφρά τσιγάρα ή ένα-δύο περιστασιακά, πιστεύοντας ότι έτσι κάνεις λιγότερο κακό στην υγεία σου. Μην έχεις αυταπάτες. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον «άσπονδο» φίλο σου τόσο πιο πιθανό είναι να τον ξεριζώσεις από τη ζωή σου για πάντα.

Το κάπνισµα λίγων τσιγάρων ηµερησίως είναι ασφαλές

∆εν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που µπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσµατος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε µικρές ποσότητες, µπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν µικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα. Η µόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.

Μύθος
∆εν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που µπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσµατος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε µικρές ποσότητες, µπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν µικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα. Η µόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.

Τα ελαφρά τσιγάρα µειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Μύθος
Υπάρχει η αντίληψη ότι το κάπνισµα τσιγάρων µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πίσσα µειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύµονα. Μελέτες στις ΗΠΑ όµως καταρρίπτουν αυτό το µύθο, τονίζοντας ότι για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι υψηλός, και µάλιστα ο ίδιος για όλους, είτε καπνίζουν τσιγάρα µε πολύ χαµηλή είτε µε µέση περιεκτικότητα σε πίσσα. Όσοι καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα ηµερησίως, εισπνέοντας µεγαλύτερη ποσότητα καπνού, την οποία και κρατούν περισσότερη ώρα στους πνεύµονες.

Τα άλλα είδη καπνού δεν είναι τόσο βλαπτικά
Μύθος

Όλες οι µορφές καπνού είναι βλαπτικές. Στριφτό, πίπα, πούρο, τσιγάρο βλάπτουν το ίδιο. Η έκθεση στον καπνό µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόµατος, του φάρυγγα, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.

Ένα τσιγάρο την ηµέρα µπορεί ακόµα και να ωφελεί
Μύθος

Το κεντρικό νευρικό σύστηµα προσαρµόζεται πολύ γρήγορα στη χρήση της νικοτίνης µε αποτέλεσµα ο εγκέφαλος να µαθαίνει να δραστηριοποιείται µε µια ορισµένη δόση την ηµέρα, η οποία όµως µε το πέρασµα του χρόνου αυξάνεται. Αυτό σηµαίνει ότι µε τον καιρό ο καπνιστής έχει ανάγκη όλο και περισσότερη νικοτίνη και άρα να καπνίσει περισσότερα τσιγάρα. Είναι σχεδόν αδύνατο λοιπόν να µείνει στο ένα, αλλά ακόµα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιστηµονική γνώση που να επιβεβαιώνει ότι ένα τσιγάρο την ηµέρα δεν βλάπτει.

Το τσιγάρο βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες
Αλήθεια

Ο καρκίνος του πνεύµονα την τελευταία δεκαετία φαίνεται να γίνεται γυναικεία υπόθεση. Οι γυναίκες σήµερα αποτελούν το 50% των νέων περιπτώσεων που ανιχνεύονται ετησίως και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση. Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύµονα σε σχέση µε τους άντρες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα περιστατικά θανάτων από καρκίνο του πνεύµονα είναι περισσότερα από αυτά του καρκίνου του µαστού στον γυναικείο πληθυσµό.

Το τσιγάρο διασφαλίζει αδύνατη σιλουέτα
Μύθος

∆εν υπάρχει καµία απολύτως ένδειξη ότι το κάπνισµα προκαλεί απώλεια βάρους. Πόσοι από εσάς έχετε πρόβληµα βάρους ενώ είστε καπνιστές και πόσοι έχετε χάσει κιλά απλώς επειδή είστε καπνιστές;
Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισµα µπορεί να αυξήσουν το βάρος τους κατά 5 κιλά περίπου, τα οποία σταδιακά µπορούν να χάσουν τους επόµενους µήνες. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιµο κατά την προσπάθεια διακοπής καπνίσµατος το άτοµο να υποστηρίζεται από διαιτολόγο ή να προσέχει τη διατροφή του.

Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το τσιγάρο είναι να µειώσεις σταδιακά τον αριθµό τους
Μύθος

Έχει αποδειχτεί ότι µόνο ένας στους δέκα καταφέρνει να κόψει το τσιγάρο µόνος του. Ένα τσιγάρο µάλιστα αρκεί για να γυρίσει ο πρώην καπνιστής πίσω στο πακέτο. Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το κάπνισµα είναι να απευθυνθείς σε κέντρο διακοπής καπνίσµατος, αφού η στατιστική δείχνει ότι η οργανωµένη υποστήριξη αυξάνει σηµαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για διακοπή του καπνίσµατος.

Αν καπνίζεις τσιγάρα για πολλά χρόνια, η ζηµιά έχει γίνει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το κόψεις
Μύθος

Ο ανθρώπινος οργανισµός έχει τη µοναδική ικανότητα να επιδιορθώνει τον εαυτό του. Ακόµα κι αν κάποιος είναι καπνιστής για δεκαετίες, το ανοσολογικό του σύστηµα µπορεί να διορθώσει κάποιες από τις βλάβες που έχουν προκληθεί εφόσον σταµατήσει να εκτίθεται στη βλαπτική επίδραση του καπνού. Επίσης η έγκαιρη διακοπή εµποδίζει την επιπλέον βλάβη και µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης άλλων νόσων που σχετίζονται µε το κάπνισµα όπως τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Όταν ένας καπνιστής σταµατήσει το κάπνισµα, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο µειώνεται κατά 33% ανά δεκαετία, ενώ την τρίτη δεκαετία ελαχιστοποιείται. Εποµένως όσο νωρίτερα πάρει κανείς την απόφαση να κόψει το τσιγάρο τόσο νωρίτερα θα ωφεληθεί από αυτή την πρωτοβουλία.

∆εν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύµονα λόγω τσιγάρου
Αλήθεια

Μόνο ένας καπνιστής στους δέκα θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύµονα. ∆εν είναι όµως ο καρκίνος του πνεύµονα η µόνη θανατηφόρα νόσος που σχετίζεται µε το κάπνισµα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι οι 8 στους 10 καπνιστές υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε το κάπνισµα, δηλαδή άλλες µορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήµατα.

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου βλάπτει ακόµα κι αν κάποιος δεν είναι καπνιστής
Αλήθεια

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας µη καπνιστής που συµβιώνει µε καπνιστή έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του πνεύµονα σε σχέση µε τον γενικό πληθυσµό. Ανάλογα επιβαρυντικά αποτελέσµατα έχουν διαπιστωθεί και για τους µη καπνιστές που εργάζονται σε περιβάλλον καπνιστών.

Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας

Πηγή: myworld