Σε χρωμοσωμική ανωμαλία οφείλεται τελικά η συμπεριφορά μας στον ύπνο και, ειδικότερα, η υπνοβασία. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια τεσσάρων γενεών (π.χ. παππού, γιου, εγγονού και δισέγγονου) σε μία οικογένεια και διαπίστωσαν ότι τα επεισόδια υπνοβασίας συνδέονται με συγκεκριμένο τμήμα του χρωμοσώματος 20.
Η έρευνά τους εστιάστηκε κυρίως σε μια οικογένεια όπου ήταν υπνοβάτες τα 9 από τα 22 μέλη της (εξετάσθηκε το γονιδίωμα όλων τους, περιλαμβανομένων των γιαγιάδων, θείων, ξαδελφιών κ.λπ.) Πολλοί από αυτούς ξυπνούσαν συχνά με διαφορετικά ρούχα, αλλά μερικοί είχαν και σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της υπνοβασίας τους, όπως π.χ. ξυπνούσαν με σπασμένα δάχτυλα από πτώσεις.
Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι οι πιθανότητες να κληροδοτηθεί το πρόβλημα στην επόμενη γενιά από τον γονέα φορέα, είναι 50%. Πάντως προς το παρόν δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς από τα γονίδια που εδράζουν στη συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος 20 είναι υπεύθυνο για την υπνοβασία.
Η υπνοβασία αφορά περίπου το 10% των παιδιών και το 2% των ενηλίκων –με την πάροδο του χρόνου δηλαδή κατά κανόνα η υπνοβασία στους περισσότερους υποχωρεί πλήρως ή τα επεισόδιά τους μειώνονται σημαντικά. Τα επεισόδια υπνοβασίας είναι συχνότερα όταν έχουμε στρες ή όταν η μέρα που πέρασε ήταν πολύ κουραστική ή είχε πολύ στρες –η κούραση ή το άγχος θεωρούνται δηλαδή παράγοντες που «πυροδοτούν» το πρόβλημα.
Πηγή: vita.gr