Η εορταστική περίοδος είναι γεμάτη από πλούσια τραπέζια, γλυκές απολαύσεις και χαλάρωση, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ωστόσο, με μερικές απλές στρατηγικές, μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχό σας και να περάσετε τις γιορτές απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ό,τι επιθυμείτε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας. Παρακάτω ακολουθούν τρία κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα.

Μην μένετε ακινητοποιημένοι σε έναν καναπέ

Το να βγείτε για έναν γρήγορο περίπατο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κινηθείτε μετά από ένα πλούσιο γεύμα και να αποφύγετε την αύξηση του βάρους των γιορτών.

«Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κίνησης μετά τα γεύματα ή ως διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας», προτείνει η Jennie Norton, διαιτολόγος- διατροφολόγος στο RET Physical Therapy and Healthcare Specialists. «Οι υπαίθριοι περίπατοι στον καθαρό αέρα μπορούν να είναι εύκολες επιλογές».

Διαχωρίστε το φαγητό από το ποτό σας

«Φάτε το φαγητό σας και στη συνέχεια περιμένετε 30 λεπτά πριν πιείτε», συνιστά η Adiana Castro, ιδρύτρια του Compass Nutrition. «Αυτό θα βοηθήσει το φαγητό σας να αδειάσει από το στομάχι σας με το δικό του ρυθμό αντί να βιαστεί να βγει με όλα τα υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση σας βοηθά να μείνετε πιο χορτάτοι και μπορεί να αποτρέψει το υπερβολικό τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα».

Εξασκηθείτε στον έλεγχο των μερίδων

Σύμφωνα με το eatthis.com, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που δειπνούν μαζί με άλλους συνήθως καταναλώνουν πολύ περισσότερο φαγητό από ό,τι θα κατανάλωναν αν έτρωγαν μόνοι τους.

Η Norton σας ενθαρρύνει να εφαρμόζετε τον έλεγχο των μερίδων. «Στοχεύστε στο να είναι το μισό πιάτο σας μη αμυλούχα λαχανικά. Παραδείγματα αποτελούν οι πράσινες φυλλώδεις σαλάτες και τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών», εξηγεί. «[Επιπλέον,] σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα «πιάτο δειγματοληψίας» με μικρές μερίδες από κάθε διαθέσιμο πιάτο στο τραπέζι, ώστε να μη χάσετε κάποιο αγαπημένο ή δελεαστικό νέο πιάτο».