Μια γυναίκα που ζει με σχιζοφρένεια μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού της στο TikTok το πώς μοιάζουν οι παραισθήσεις της, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον. Οι αναρτήσεις της έχουν συγκεντρώσει πάνω από 241.000 likes, ενώ την ακολουθούν περισσότεροι από 6.400 χρήστες.

Στην αρχή του βίντεο, εξηγεί: «Συνήθως βλέπω μια μαύρη σκιά πίσω μου». Για να περιγράψει την εμπειρία της, έδειξε την εικόνα ενός μαύρου ράσου, εξηγώντας ότι συχνά έχει την αίσθηση πως οι σκιές αυτές κρυφοκοιτάζουν πίσω από γωνίες.

Η ίδια αποκάλυψε ότι διατηρεί μια συγκεκριμένη συνήθεια εξαιτίας αυτών των παραισθήσεων, δηλώνοντας ότι «πάντα κρατάω τις πόρτες ανοιχτές για αυτόν τον λόγο». Συμπλήρωσε πως κάποιες φορές οι σκιές εμφανίζονται και «κοιτάζουν μέσα από τη χαραμάδα της πόρτας και απλώς με παρακολουθούν. Είναι τρομακτικό».

Επιπλέον, ανέφερε: «Μερικές φορές βρίσκομαι στο σαλόνι μου και με κοιτάζουν από την κουζίνα μου». Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν βλέπει ανθρώπους, αλλά «μαύρες μάζες». Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει δει φιγούρες που μοιάζουν με ζόμπι, κάτι που την έφερε πολύ κοντά σε νευρική κατάρρευση.

Υποστήριξη από τους χρήστες του TikTok

Στα σχόλια του βίντεο, πολλοί χρήστες του TikTok εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στη γυναίκα για τη γενναιότητά της να μοιραστεί την εμπειρία της.

«Είσαι μια δυνατή γυναίκα», έγραψε ένας χρήστης.

Ένας άλλος σχολίασε: «λυπάμαι τόσο πολύ που το βιώνεις αυτό. Είμαι τρομοκρατημένος».

Ένας τρίτος πρόσθεσε: «ο Θεός να σε ευλογεί. Είσαι τόσο δυνατή. Είναι τρομακτικό».

Ένα ακόμη σχόλιο ανέφερε: «σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου, φαίνεται τρομακτικό!»

Τέλος, κάποιος άλλος έγραψε: «ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου! Είναι τόσο έντονο».

Σχιζοφρένεια

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ενός ατόμου, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία. Τα άτομα που ζουν με τη διαταραχή μπορεί να γίνουν κοινωνικά απομονωμένα, να παρουσιάσουν αλλαγές στα πρότυπα ύπνου τους και να εμφανίσουν είτε θετικά είτε αρνητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Όπως εξηγεί, «οι παραισθήσεις είναι πολύ πραγματικές για το άτομο που τις βιώνει, ακόμη και αν οι γύρω του δεν μπορούν να ακούσουν τις φωνές ή να αισθανθούν τα ίδια πράγματα».

Οι αρνητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την απώλεια ενδιαφέροντος για την προσωπική φροντίδα, την απομάκρυνση από συναισθήματα και την αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

Για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται ως μορφή ψύχωσης, η φιλανθρωπική οργάνωση Mind προτείνει διάφορες μεθόδους, όπως:

Συμβουλευτική και θεραπείες συζήτησης

Αντιψυχωσικά φάρμακα

Θεραπείες τέχνης

Η εμπειρία της γυναίκας φωτίζει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής με σχιζοφρένεια, ευαισθητοποιώντας το κοινό για μια διαταραχή που συχνά παραμένει παρεξηγημένη.