Τα τελευταία 30 χρόνια το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί και αφορά 500 εκατ. ενηλίκες ενώ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Lancet.
Σε γενικές γραμμές, αντίθετα με τους Ιάπωνες, στην Ασία, τους Γάλλους και τους Ιταλούς στην Ευρώπη, που κοιτούν τη σιλουέτα τους πολύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες το φαινόμενο της παχυσαρκίας σήμερα είναι σαφώς διαδεδομένο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες να εμφανίζουν δείκτη μυϊκής μάζας ανώτερο του 28. Αντιθέτως στην Ιαπωνία, οι μεν γυναίκες έχουν δείκτη μυϊκής μάζας 22, οι δε άντρες μόλις 24.
Ο ερευνητής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, Μαγίντ Εζάτι, όπως κι οι συνάδελφοί του Σαλίμ Γιουσούφ και Σόνια Ανάντ, του ερευνητικού Ινστιτούτου «Πληθυσμός και Υγεία» με έδρα το Χάμιλτον στον Καναδά, είναι που μελέτησαν τις διακυμάνσεις σωματικού βάρους στους ανθρώπους άνω των 20 ετών, από το 1980 έως το 2008.
Ο ιατρικός ορισμός της παχυσαρκίας
Το «υπερβολικό βάρος» προκύπτει από την ιατρική σκοπιά, όταν ο δείκτης της μυϊκής μάζας (ο λόγος βάρος προς ανάστημα) ξεπεράσει το 25. Η «παχυσαρκία» ξεκινά από το 30. Στο 35, υπάρχει «σοβαρή παχυσαρκία». Τα τελευταία 28 έτη, ο δείκτης μυϊκής μάζας αυξάνεται και στα δύο φύλα. Έχουμε σήμερα 1,46 δισ. ενήλικες υπέρβαρους και πρακτικά διπλασιασμένη, σε σχέση με το 1980, την παχυσαρκία με 205 εκατ. άντρες (9,8% του συνόλου) και 297 εκατ. γυναίκες (13,8% του συνόλου).
Ο καθηγητής Εζάτι παρατηρεί ότι η παχυσαρκία δεν είναι πλέον δυτικό φαινόμενο, εξαπλώθηκε ήδη και στους φτωχότερους του πλανήτη.
Οι πλέον παχύσαρκοι, σε όλον τον πλανήτη, είναι 14 χιλιάδες κάτοικοι στα νησιά Ναούρου στο νότιο Ειρηνικό, ο ίδιος δείκτης φθάνει σήμερα το 33,9% (28,1% το ’80) για τους άντρες, ενώ το 35% (28,3% το ’80) για τις γυναίκες. Οι κάτοικοι των νησιών Κουκ, της Τόνγκα, της Σαμόα και της Γαλλικής Πολυνησίας ακολουθούν.
Στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, αλλά και στην Ελβετία ο ενήλικος γυναικείος πληθυσμός τα καταφέρνει ικανοποιητικά ως προς τον έλεγχο του σωματικού του βάρους, αναφέρουν οι εν λόγω ερευνητές.
Στους άντρες, οι Γάλλοι τα καταφέρνουν επίσης πολύ καλά, καλύτερα από τους Γροιλανδούς, τους Δανούς και τους Ολλανδούς, προσθέτουν.
Οι ερευνητές επιμένουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα για καρδιαγγειακά επεισόδια, διαβήτη, αλλά και καρκίνο, νοσήματα από τα οποία τουλάχιστον 3 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα, ετησίως.
Για όλη τη Δύση, είναι ενθαρρυντικό ότι οι πληθυσμοί ελέγχουν τα τελευταία έτη πολύ καλύτερα την υψηλή «κακή» χοληστερόλη και την υπέρταση, κάτι που δε συνηθίζεται πολύ στα φτωχότερα κράτη στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουσούφ και τη γιατρό Ανάντ, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, την «κακή» χοληστερόλη και το κάπνισμα μας, συντελούμε στην αισθητή μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, την ώρα όμως που η μάχη μας με την παχυσαρκία είναι σαφώς διαχρονική και, ενίοτε, μπορεί κατά πολύ να ξεπεράσει ακόμα και τις δύο δεκαετίες ζωής.