Ο Dr. Samuel Choudhury, γενικός ιατρός από τη Σιγκαπούρη, απευθύνει μια σοβαρή προειδοποίηση σε όσους τείνουν να καταναλώνουν πατάτες που έχουν παραμείνει στο ντουλάπι για καιρό, καθώς αυτές μπορεί να περιέχουν μια εν δυνάμει θανατηφόρα τοξίνη.

Σε βίντεο που μοιράστηκε με τους 216,000 ακολούθους του στο Instagram, ο Dr. Choudhury συμβουλεύει να αποφεύγονται οι πατάτες που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρες ή έχουν γίνει πράσινες.

Σύμφωνα με την Daily Mail η παρουσία πράσινων κηλίδων στις πατάτες είναι γνωστό ότι υποδηλώνει την τοξίνη σολανίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα, καθώς και παραισθήσεις, παράλυση και σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Ο Dr. Choudhury επισημαίνει ότι η τοξίνη αυτή μπορεί να συγκεντρωθεί και στις φύτρες που αναπτύσσονται στις πατάτες, όταν εκτίθενται σε φωτεινό και υγρό περιβάλλον για μία ή δύο εβδομάδες.

Στο βίντεό του, διηγείται την ιστορία της Maria Harless, μιας νεαρής από το Ντένβερ του Κολοράντο, η οποία είχε μια ξαφνική επιθυμία για πουρέ πατάτας.

Ωστόσο, αφού έφαγε τον πουρέ και κοιμήθηκε, ξύπνησε μέσα στη νύχτα με έντονο εμετό και έντονο πονοκέφαλο. Όταν έφτασε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μια πατάτα με φύτρες ήταν η αιτία.

«Έπασχε από δηλητηρίαση σολανίνης, μια νευροτοξίνη που προέρχεται από πατάτες, αλλά όχι κανονικές πατάτες. Αυτές (οι πράσινες και φυτρωμένες πατάτες) δεν είναι κανονικές», εξηγεί ο Dr. Choudhury.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πράσινων ή φυτρωμένων πατατών μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, πονοκέφαλο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και σε ακραίες περιπτώσεις θάνατο.

«Σε μια περίπτωση, μια οικογένεια επτά ατόμων έχασε δύο μέλη, γι’ αυτό αν δείτε τέτοια σημάδια, προτιμήστε να μην τις φάτε και να αγοράσετε καινούργιες», προσθέτει.

Η φυτρωμένη εμφάνιση, το πράσινο χρώμα και η πικρή γεύση αποτελούν ένδειξη της παρουσίας της τοξίνης.

Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα της τοξίνης σολανίνης που θεωρείται τοξική διαφέρουν, αλλά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μια τοξική δόση εκτιμάται σε 1 mg ή περισσότερο ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ωστόσο, αν η πατάτα είναι σκληρή και οι φύτρες μικρές, η αφαίρεσή τους μπορεί να μειώσει την τοξίνη.

Ομοίως, το ξεφλούδισμα των πατατών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σολανίνης, καθώς η τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως κάτω από τη φλούδα.

Για να διατηρήσετε τις πατάτες σας φρέσκες, το καλύτερο είναι να τις αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι ελαφρώς πιο ζεστό από το ψυγείο.