ισχυρές ποικιλίες κάνναβης γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, με νέες έρευνες να αποκαλύπτουν ότι μπορούν όχι μόνο να ανεβάσουν τη διάθεσή σας αλλά και να επηρεάσουν το DNA.

Αυτή η συναρπαστική σύνδεση της κάνναβης και της γενετικής μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε πώς μπορούν να πυροδοτηθούν μετασχηματισμοί σε μοριακό επίπεδο, υποσχόμενη ένα μέλλον όπου το κάπνισμα κάνναβης θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την ουσία αυτού που είμαστε.

DNA και κάνναβη

Η χρήση κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας αφήνει ένα ξεχωριστό σημάδι στο DNA, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης (IoPPN) του King’s College London και του Πανεπιστημίου του Exeter.

Δημοσιευμένη στο Molecular Psychiatry, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προτείνει ότι η χρήση κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας (που ορίζεται ως περιέχουσα THC 10% ή περισσότερη) αφήνει ένα ξεχωριστό σημάδι στο DNA.

Όπως αναφέρει το interestingengineering, η έρευνα έδειξε επίσης ότι η επίδραση της χρήσης κάνναβης στο DNA διαφέρει σε άτομα που βιώνουν το πρώτο επεισόδιο ψύχωσης, σε σύγκριση με χρήστες που δεν έχουν βιώσει ποτέ ψύχωση, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα οι εξετάσεις αίματος DNA να βοηθήσουν στην κατηγοριοποίηση εκείνων των χρηστών κάνναβης που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ψύχωσης.

Dna

Με την αυξανόμενη επικράτηση της χρήσης κάνναβης και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογική της επίδραση, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία, είπε η Μάρτα Ντι Φόρτι, καθηγήτρια ναρκωτικών, γενετικής και ψύχωσης στο King’s IoPPN και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κάνναβη υψηλής περιεκτικότητας αφήνει μια μοναδική υπογραφή στο DNA σχετική με μηχανισμούς γύρω από το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή ενέργειας. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξερευνήσουν αν η υπογραφή DNA για τη σημερινή χρήση κάνναβης, και ειδικότερα αυτή των τύπων υψηλής περιεκτικότητας, μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση εκείνων των χρηστών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση, τόσο σε περιβάλλοντα αναψυχής όσο και ιατρικής χρήσης».

Αλλαγές στη δευτερογενή αλληλουχία DNA

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της χρήσης κάνναβης στη μεθυλίωση του DNA, μια χημική διαδικασία που ανιχνεύεται σε δείγματα αίματος και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων (αν είναι «ενεργοποιημένα» ή «απενεργοποιημένα»).

Η μεθυλίωση του DNA είναι ένας τύπος επιγενετικής αλλαγής που αλλάζει την έκφραση των γονιδίων χωρίς να επηρεάζει την ίδια την αλληλουχία του DNA και θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ παραγόντων κινδύνου και ψυχικής υγείας.

Η εργαστηριακή ομάδα στο πανεπιστήμιο του Exeter πραγματοποίησε πολύπλοκες αναλύσεις της μεθυλίωσης του DNA σε ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από ανθρώπους που έχουν βιώσει πρώτα επεισόδια ψύχωσης και από εκείνους που δεν έχουν βιώσει ποτέ ψυχωτική εμπειρία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της τρέχουσας χρήσης κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και της περιεκτικότητας, στο DNA συνολικά 682 συμμετεχόντων.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι συχνοί χρήστες κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας είχαν αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με τη μιτοχονδριακή και ανοσοποιητική λειτουργία, ιδιαιτέρως το γονίδιο CAVIN1, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την ενέργεια και την ανοσοποιητική απόκριση.

Αυτές οι αλλαγές δεν εξηγήθηκαν από την καλά εδραιωμένη επίδραση που έχει ο καπνός τσιγάρου στη μεθυλίωση του DNA, που συνήθως αναμειγνύεται στα τσιγάρα κάνναβης από τους περισσότερους χρήστες.

Η Δρ Έμμα Ντέμπστερ, ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Exeter και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η συχνή χρήση κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας, αφήνει ένα διακριτό μοριακό σημάδι στο DNA, επηρεάζοντας ιδιαίτερα γονίδια που σχετίζονται με την ενέργεια και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές γνώσεις για το πώς η χρήση κάνναβης μπορεί να αλλάξει βιολογικές διαδικασίες. Η μεθυλίωση του DNA, η οποία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ γενετικής και περιβαλλοντικών παραγόντων, είναι ένας βασικός μηχανισμός που επιτρέπει εξωτερικές επιρροές, όπως η χρήση ουσιών, να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων. Αυτές οι επιγενετικές αλλαγές, που διαμορφώνονται από τον τρόπο ζωής και τις εκθέσεις, προσφέρουν μια πολύτιμη προοπτική για το πώς η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μέσω βιολογικών οδών», ανέφερε χαρακτηριστικά.