Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα αφού συχνά προκαλεί πρήξιμο και φούσκωμα και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για μια σειρά δραστηριότητων.
Τι την προκαλεί
Διάφορες παθήσεις: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και κάποιες ορμονικές διαταραχές, όπως π.χ ο υποθυρεοειδισμός, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.
Φάρμακα: Τα παυσίπονα, τα μυοχαλαρωτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα συμπληρώματα σιδήρου, τα αντισπασμωδικά, τα φάρμακα ασβεστίου, τα καρδιολογικά όπως και τα φάρμακα για τη νόσο Parkinson και την επιληψία ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της.
Διατροφή και τρόπος ζωής: Αν τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λιγοστά στη διατροφή σας και τη θέση τους έχουν πάρει τα ζωικά λίπη (γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας) και οι υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά κ.λπ), τότε πιθανότατα το έντερο να μην εργάζεται αποτελεσματικά. Το ίδιο συμβαίνει κι αν δεν καταναλώνετε πολλά υγρά, όπως επίσης κι αν δεν γυμνάζεστε.
Ψυχοσωματικές διαταραχές: Η κακή διάθεση, το άγχος, η κούραση, η απροθυμία για αφόδευση, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο.
Εγκυμοσύνη: Στην περίπτωση κυοφορίας υπάρχουν δύο περιπτώσεις που μπορεί να οδηγούν σε δυσκοιλιότητα. Στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται το βάρος της μήτρας να πιέζει το έντερο δυσκολεύοντας την αφόδευση, ενώ στη δεύτερη ο λόγος εντοπίζεται στις ορμονικές μεταβολές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κύησης.
Πώς να την αντιμετωπίσετε:
Διατροφή: Φροντίστε καθημερινά να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (από 3 μερίδες), καθώς και να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία πρέπει να φτάνει τα 20 με 30 γραμμάρια την ημέρα. Το ακτινίδιο, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρότα φέρνουν αποτέλεσμα. Επιβάλλεται να πίνετε 10 ποτήρια νερό καθημερινά.
Άσκηση: Εκτός του ότι θα σας βοηθήσει ν’ αποβάλλετε το άγχος, που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα εμφάνισης του προβλήματος, η γυμναστική συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το καθημερινό περπάτημα και γενικότερα η αύξηση της κίνησης, ενώ κάποιες στάσεις της γιόγκα τονώνουν το πεπτικό σύστημα.
«Εκπαίδευση» εντέρου: Αν ένα από τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η συνήθειά να «κρατιέστε» προκειμένου να αποφύγετε τις δημόσιες τουαλέτες, διαταράσσοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του εντέρου, τότε η λύση είναι η ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά. Προσπαθήστε να έχετε άμεση ανταπόκριση στο αίσθημα για αφόδευση και να μην συγκρατείτε τον εαυτό σας.
Βότανα: Ο λιναρόσπορος, η βαλεριάνα και τα άνθη χαμομηλιού, όπως και η σέννα και η γλυκόριζα είναι τα βότανα που φημίζονται για την επιτυχή τους δράση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώσετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες ασθένειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν (π.χ. ο λιναρόσπορος έχει επιπτώσεις στα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα).
Εναλλακτική ιατρική: Σύμφωνα με τις αρχές της ρεφλεξολογίας, οι κυκλικές πιέσεις στην καμάρα του ποδιού και στην περιοχή της φτέρνας από την εσωτερική πλευρά θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα. Παράλληλα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των εντέρων με πιεσοθεραπεία ασκώντας κυκλικές πιέσεις δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής σας στήλης, από τη μέση μέχρι τους γλουτούς. Οι ειδικοί της κάθε επιστήμης θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ ο ομοιοπαθητικός θα σας χορηγήσει τα ανάλογα με την περίπτωση ομοιοπαθητικά σκευάσματα που θ’ αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου.
Πηγή: όμορφα μυστικά