«Αγωνιστικό μέτωπο» συγκροτούν οι γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί στη Βουλή, και ζητώντας την απόσυρσή του.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ προχωρεί σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, Μ. Βλασταράκος είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό που «συνενώνει αδύναμους λειτουργικά και οργανωτικά κλάδους υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους γιατρούς».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη (1η Φεβρουαρίου) 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλης ανέφερε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μειώνει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες υγείας και παραβιάζει σε βαθμό κατάργησης τις συλλογικές συμβάσεις». Αν ψηφιστεί πρόσθεσε τότε οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν μόνο τις νόμιμες εφημερίες (4-6 το μήνα) και δεν θα δεχτούν να εργαστούν παραπάνω.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, Λεωνίδας Αναγνώστου ,είπε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα μικρομεσαία ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της αναστολής εργασιών, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΥΕΚΩ,ΗΣΑΠ,ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ΟΤΕ) καθυστερούν την καταβολή ς των οφειλών τους προς τους συμβατικά συνδεδεμένους ιατρούς από 8 έως και περισσότερο από 24 μήνες. Συνολικά ανέφερε η οφειλή αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων των υπευθύνων, είτε ανήκουν στις διοικήσεις των Ταμείων είτε είναι αρμόδιοι υπάλληλοι αυτών και θα συντονίσει όσους εκ των γιατρών και πολυιατρείων μελών της επιθυμούν να καταθέσουν αγωγές κατά των ασφαλιστικών Ταμείων προκειμένου να διεκδικήσουν έντοκα αυτά που τους οφείλονται.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σωτήρης Ραγάκης, έκανε λόγο για υποβάθμιση της Υγείας, «ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας», ενώ για την ενοποίηση των κλάδων υγείας είπε ότι γίνεται για καθαρά «λογιστικούς λόγους», οδηγώντας στην «αποδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, στην ισοπέδωση προς τα κάτω των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Οι φορείς των γιατρών το Σάββατο 29 Ιανουαρίου έχουν προγραμματίσει πανιατρική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο President, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την παραπέρα πορεία.