Ένας χειρούργος κατάφερε να πραγματοποιήσει χειρουργείο από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, κάτι που επετεύχθη χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, το οποίο επέτρεψε την απρόσκοπτη επικοινωνία του ειδικού με το μηχάνημα που χειρίστηκε.

Η ιστοσελίδα Interesting Engineering αναφέρει πως ο χειρουργός Zhang Xu βρισκόταν στη Ρώμη, όταν χειρίστηκε την κονσόλα ενός ρομπότ χειρουργικής, για να κάνει επέμβαση σε ασθενή που βρισκόταν στο Πεκίνο.

Η επέμβαση κατέστη εφικτή χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, με τον γιατρό να αναφέρει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση».

Ο γιατρός μαζί με την ομάδα του από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Τμήμα Ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) αφαίρεσαν μια κάκωση στον προστάτη του ασθενούς με καρκίνο, ενώ κατάφεραν να εξαλείψουν τον κίνδυνο σφάλματος, ενημερώνοντας το σύστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Interesting Engineering», τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας. Τα πρώτα μηχανήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Το πιο επιτυχημένο σύστημα χειρουργικής από το 1998 είναι το da Vinci. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000.

Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία. Συγκεκριμένα, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και ελέγχει 3-4 ρομποτικούς βραχίονες – έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων- οι οποίοι ενίοτε έχουν και άλλα εργαλεία, προσαρμοσμένα στα άκρα τους. Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου που βλέπει ο χειρουργός είναι τρισδιάστατη.