Στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια με την παροχή των υπηρεσιών να εξελίσσονται συνεχώς. Μια υπηρεσία η οποία έχει βοηθήσει πολύ τους ασθενείς που δυσκολεύονται να μετακινηθούν στα διαγνωστικά κέντρα είναι η ακτινοδιάγνωση κατ’ οίκον. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπου καθίσταται ανέφικτη η μετακίνησής τους και θέλουν να κάνουν ακτινολογικές εξετάσεις, η διάγνωση στο σπίτι είναι κρίσιμης σημασίας γι’ εκείνους. Αυτό τους επιτρέπει να μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη από την άνεση του σπιτιού ή του χώρου που φιλοξενούνται χωρίς να φέρουν το άγχος της μετακίνησης. Η παροχή ακτινολογικών εξετάσεων από το σπίτι αποτελεί μια καινοτόμα υπηρεσία η οποία είναι προσβάσιμη για κάθε ασθενή καθώς θα μπορεί να λάβει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Για τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής σας που αναζητούν υπηρεσίες στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε μια online αναζήτηση και να βρείτε ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που προσφέρουν κατ’ οίκον υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους ασθενείς έχουν δυσκολία στη μετακίνηση. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα κέντρα αφορούν την ακτινονογραφία, το υπερηχογράφημα, το triplex κατ΄ οίκον καθώς επίσης και τη ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Covid αλλά και μετά την ανάρρωση.

Ακτινογραφία στο σπίτι

Για τους ασθενείς που δυσκολεύονται να μετακινηθούν στα διαγνωστικά κέντρα, η ακτινογραφία στο σπίτι αποτελεί επανάσταση. Η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της ιατρικής έχει κάνει άλμα και επιτρέπει σε καλά εκπαιδευμένους ακτινολόγους να  μπορούν να μεταφέρουν τον ιατρικό τους εξοπλισμό και να κάνουν την απαραίτητη εξέταση στον χώρο τους. Για την ακτινογραφία στο σπίτι χρησιμοποιούνται flat panels ή ψηφιακοί ανιχνευτές οι οποίοι εξωτερικά μοιάζουν με τις ακτινολογικές κασέτες πάνω στις οποίες αποτυπώνεται και μετατρέπεται η ακτινοβολία Χ σε ψηφιακή αποτύπωση. Οι εικόνες αυτές αποστέλλονται στον γιατρό όπου μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα και να προβεί σε διαγνωστική εξέταση.

Υπερηχογράφημα στο σπίτι

Ομοίως, και το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν ραντεβού στο σπίτι για όλους τους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Μέσω εξειδικευμένων φορητών συσκευών υπερήχων μπορεί να πραγματοποιηθεί ο υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας, υπέρηχος μαστών και μυοσκελετικού συστήματος καθώς και υπέρηχοι για θυροειδή, ήπαρ, σπλήνα και μαλακά μόρια. Ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει την εξέταση θα έχει δώσει ήδη οδηγίες στον ασθενή πριν τον υπέρηχο ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κλινική εικόνα.  

Τρίπλεξ καρδιάς στο σπίτι

Μια ακόμη εξέταση που είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με δυσκολία στη μετακίνηση και ηλικιωμένους ανθρώπους είναι το τρίπλεξ. Πρόκειται για την έγχρωμη υπερηχογραφική μελέτη της ροής του αίματος στο σώμα και χωρίζεται σε τρίπλεξ καρδιάς και τρίπλεξ αρτηριών και φλεβών. Ως εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς ώστε να γίνει σωστά η καταγραφή και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. 

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς;

Για να γίνει η ακτινολογική εξέταση στο σπίτι, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν με εξειδικευμένα κέντρα και γιατρούς οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση κατ’ οίκον. Πριν από την εξέταση, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί κατάλληλα για το πως θα διεξαχθεί η διαδικασία και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη διατροφή και τη λήψη φαρμάκων. Είναι σημαντικό να ακολουθούν σωστά τα βήματα και να έχουν πληροφορηθεί κατάλληλα από τον γιατρό ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση σύμφωνα με το εκάστοτε πρωτόκολλο.