Μια πρωτοποριακή κίνηση πρόκειται να γίνει στη Βρετανία με 30 νοσοκομεία να έχουν συμφωνήσει στη χρήση εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου, ενώ ήδη το έχει λάβει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο.

Δημοσίευμα του BBC ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια λειτουργούν ως προληπτική και κανονική θεραπεία, οπότε μπορούν να εμβολιαστούν υγιείς άνθρωποι, αλλά και ασθενείς που πάσχουν με την επάρατη νόσο.

Χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA παρόμοια με εκείνη των εμβολίων κατά του κορονοϊού και στόχος είναι να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα, αλλά και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Μέχρι στιγμής, το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου έχει χορηγηθεί στον 55χρονο Elliot Pfebve, που πάσχει από καρκίνο του εντέρου.

Το «BBC» έγραψε πως δείγμα από τον όγκο του άνδρα εστάλη στα εργαστήρια της «BioNTech» στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις, που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ, ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη», είπε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».