Η συχνότητα να γεννηθεί ένα μωράκι με δόντι ή δόντια, είναι περίπου 1 στα 2000-3000! Δηλαδή εξαιρετικά σπάνιο, αλλά όχι απίθανο.
Τα δόντια των μωρών αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στις γνάθους προτού ακόμα γεννηθούν, ωστόσο, δεν κάνουν την εμφάνισή τους πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Όταν, λοιπόν, ένα παιδί έρθει στον κόσμο με δόντια, οι γονείς ανησυχούν μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη γενικότερη υγεία του, μια και αντικρίζουν κάτι πρωτόγνωρο.
Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές – σπανίως – ένα τέτοιο γεγονός, προκαλείται από διάφορες διαταραχές του οργανισμού, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι ανησυχητικό.
Τα δοντάκια αυτά, συνήθως, βγαίνουν στο μπροστινό κάτω μέρος του στόματος και έχουν μικρές ρίζες. Δεν είναι καλοσχηματισμένα, αλλά παρ’όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στη μητέρα που το θηλάζει, αλλά και στο ίδιο το παιδί, που μπορεί να δαγκώσει τη γλώσσα, τα χείλη ή και τα χεράκια του.
Είναι σύνηθες αυτά τα δόντια να πέφτουν σύντομα μετά τη γέννηση, ενώ αργότερα θα βγουν και τα πρώτα «κανονικά» δοντάκια του παιδιού. Αν πάλι δεν πέσουν, πρέπει η μητέρα να προσπαθήσει να τα διατηρήσει καθαρά, τρίβοντάς τα με ένα μαλακό καθαρό πανάκι και να παρακολουθεί εάν το μωρό τραυματίζεται από αυτά. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως, αφαιρούνται από οδοντίατρο.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι το μωράκι που γεννιέται με δόντια, έχει μερικές από τις πιο σπάνιες βρεφικές φωτογραφίες στον κόσμο!
Πηγή: mother.gr