Επιστήμονες στο εξωτερικό αναπτύσσουν εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που θα λαμβάνει δείγμα αίματος από τον ασθενή και μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορεί να ανιχνεύσει έως και τρεις από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης, με επικεφαλής τον Ruimin Wang, αναπτύσσει το εργαλείο, ενώ σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Nature Sustainability».
Η αγγλική εφημερίδα «The Sun», περιγράφοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε ότι το εργαλείο θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο σε έντερο, στομάχι και πάγκρεας, δηλαδή τις πιο διαδεδομένες μορφές της επάρατης νόσου στον δυτικό κόσμο.
Σε δοκιμές που διεξήχθησαν το εργαλείο χρησιμοποίησε δείγμα αίματος και ανέλυσε τους βιοδείκτες, εντοπίζοντας πότε ένας ασθενής είχε καρκίνο με ακρίβεια που κυμαίνεται από το 82% έως και το 100% των περιπτώσεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά, αλλά ο Jiao Tong ξεκαθάρισε πως «πιθανότατα απέχουμε ακόμη χρόνια από το να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτό το τεστ στους ασθενείς σε ευρεία κλίμακα».
Σημειώνεται ότι η έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες ίασης και επιβίωσης του ασθενή, όπως και η λήψη φαρμάκων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα καθορίσει ο εκάστοτε γιατρός. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στον κόσμο να πραγματοποιεί τακτικά εξετάσεις και τονίζουν στις κυβερνήσεις πως χρειάζεται γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα από όλους.