Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση με το πρώτο κρυολόγημα ή πονοκέφαλο να καταφεύγουμε στα παυσίπονα.
Αγνοούμε πιθανόν ότι η φύση έχει το δικό της φαρμακείο γεμάτο με θεραπευτικά βότανα και τονωτικά τρόφιμα χάρη στα οποία μπορούμε όχι μόνο να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια ή ίωση αλλά και να την προλάβουμε.
Η εχινάκεια, είναι το νούμερο ένα θεραπευτικό βότανο ενώ εξίσου θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στην αϋπνία, τη δυσπεψία, την οσφυαλγία, τις λοιμώξεις του φάρυγγα και άλλες παθήσεις, είναι η αχιλλέα, ο ζαμπούκος, το τζίνσενγκ, η αλθέα, η βαλεριάνα και το βάλσαμο.
Και ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι τα βότανα δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τα κλασικά φάρμακα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά είτε με τη μορφή ροφήματος ή τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Τα κατάλληλα βότανα για τη γρίπη και το κρυολόγημα είναι η αχιλλέα, η εχινάκεια, η αγγελική και ο ζαμπούκος.
Ενάντια στο άγχος συμβάλλουν η βαλεριάνα, το τζίνσενγκ και το βάλσαμο.
Για την καταπολέμηση της σπαστικής κολίτιδας ιδανική είναι η αλθέα ενώ η εχινάκεια και ο ζαμπούκος συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας.
Η βαλεριάνα και τα σκουτελάρια ενδείκνυνται για τους πόνους της περιόδου ενώ η αχιλλέα είναι θαυματουργή για τον πυρετό και τον πονόλαιμο.
Τα βότανα αυτά μπορούν να ληφθούν από τον οργανισμό είτε με τη μορφή ροφήματος ή χαπιών. Ωστόσο, ο πιο ακίνδυνος τρόπος είναι να τα χρησιμοποιήσουμε σε λάδια εντριβής.
Ασπίδα όμως ενάντια στα κρυολογήματα αποτελούν σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων τα αμύγδαλα καθώς τα συστατικά που περιέχονται στη φλούδα τους ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Εξίσου σημαντικές και οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του μελιού.