Η ερώτηση που στριφογυρίζει στο μυαλό όλων αυτή την εβδομάδα είναι «Ποιον παντρεύτηκε η καημένη η Reesa Teesa»; Την περασμένη εβδομάδα, η Teesa, μια TikToker από την Ατλάντα, καθήλωσε το διαδίκτυο με μια οκτάωρη ιστορία για τον γάμο της με έναν άνδρα, που αποκαλεί «παθολογικό ψεύτη», αποκαλώντας τον για συντομία ως «Legion».
Υπάρχουν 50 επεισόδια στη σειρά με τον εύστοχο τίτλο «Who TF Did I Marry» και το καθένα έχει εκατομμύρια προβολές. Τα βίντεο έχουν αναδημοσιευτεί από το «Rolling Stone», την «Washington Post», το περιοδικό «Time» και πολλά άλλα διεθνή μέσα.
Η «HuffPost» έκανε μια ανακεφαλαίωση της ιστορίας, αλλιώς μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα 50 επεισόδια στο TikTok, αν διαθέτετε αρκετό ελεύθερο χρόνο.
Αρχικά, ο άνδρας είπε στην Teesa ότι ήταν πρώην ποδοσφαιριστής κολεγίου (δεν ισχύει), που εργαζόταν ως περιφερειακός διευθυντής σε μια δημοφιλή εταιρεία καρυκευμάτων στη Γεωργία (επίσης δεν ισχύει). Ένα μήνα μετά τη συνάντησή της με τον Legion, η Teesa του επέτρεψε να μετακομίσει στο σπίτι της. Σε κάθε συζήτηση για να αγοράσει ένα δικό του σπίτι, ισχυριζόταν ότι είχε ένα προεγκεκριμένο δάνειο άνω των 700.000 δολαρίων και ότι μπορούσε να καταβάλει 750.000 δολάρια σε μετρητά για ένα ακίνητο, χρησιμοποιώντας χρήματα από έναν υπεράκτιο λογαριασμό, ο οποίος δεν υπήρχε.
Υποσχέθηκε, επίσης, να της αγοράσει ένα Audi Q8, το οποίο θα της παρέδιδε στο σπίτι και φυσικά αυτό για κάποιον περίεργο λόγο δεν έφτασε ποτέ… Είπε, επίσης, ψέματα σε μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, ότι η Teesa είχε γεννήσει έναν γιο, ενώ στην πραγματικότητα είχε αποβάλει, μόνο και μόνο για να μαζέψει δώρα.
Αργότερα, η Teesa έκανε κάποιες έρευνες και ανακάλυψε ότι ο Legion είχε πολλές πρώην συζύγους, επαναλαμβανόμενες θητείες στη φυλακή, ενώ είχε χρησιμοποιήσει πλαστούς αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Ο λόγος που η Teesa αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της ήταν καθαρά αλτρουιστικός. «Αν μόνο μία γυναίκα παρακολουθεί αυτά τα βίντεο και λέει: “Ξέρεις τι; Κάτι δεν πάει καλά. Αφήστε με να το ψάξω”, τότε άξιζε τον κόπο», είπε η Teesa σε ένα εισαγωγικό βίντεο.
Σε συνέντευξή της στο «NBC News», η Teesa εξήγησε επιπλέον: «Είτε συμφωνείτε με εμένα και τις αποφάσεις μου είτε όχι, ήθελα να δημιουργήσω συζήτηση για πράγματα που αγνοούμε, επειδή θέλουμε αυτό που θέλουμε ή βιαζόμαστε να κρίνουμε».
Αν και η ιστορία της Teesa είναι πλήρως κατατοπιστική, δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αγνοούν τις «κόκκινες σημαίες» στα πρώτα στάδια μιας σχέσης.
Χρησιμοποιώντας την ιστορία της Teesa ως προειδοποιητική, η «HuffPost» ζήτησε από θεραπευτές να μοιραστούν τις «κόκκινες σημαίες», που δείχνουν ότι κάποιος με τον οποίο βγαίνετε ραντεβού λέει ψέματα για την ταυτότητά του ή σας παραπλανεί με κάποιο άλλο τρόπο.
Διαβάστε τι είπαν, αρχής γενομένης από την εξής ερώτηση:
Το παθολογικό ψέμα και το ψυχαναγκαστικό ψέμα είναι το ίδιο πράγμα;
Αν και αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται απ’ όλους, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις σε αυτές, είπε η Marni Feuerman, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Ghosted and Breadcrumbed: Stop Falling for Unavailable Men and Get Smart About Healthy Relationships».
«Το παθολογικό ψέμα βασίζεται ακριβώς στην παθολογία, που σημαίνει ότι είναι θεμελιωδώς μη φυσιολογικό και μια απόκλιση από αυτό που θεωρείται υγιές ή προσαρμοστικό», είπε.
«Το παθολογικό ψέμα είναι συχνά σύμπτωμα αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας και ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Ένας παθολογικός ψεύτης χρησιμοποιεί το ψέμα, για να πάρει αυτό που θέλει με έναν χειριστικό και πονηρό τρόπο», είπε ο Feuerman στη «HuffPost».
Ο σύζυγος της Teesa ήταν πιθανώς ένας παθολογικός ψεύτης.
«Από την άλλη πλευρά, οι ψυχαναγκαστικοί ή συνηθισμένοι ψεύτες μπορεί να μην έχουν ατζέντα», είπε. «Λένε ψέματα χωρίς έναν βασικό σκοπό και αλλάζουν την αλήθεια για τα πάντα, από δευτερεύοντα έως ουσιαστικά πράγματα».
Δεν είναι τόσο «σοφιστικέ» όσο οι παθολογικοί ψεύτες», τόνισε. «Μπορεί να άρχισαν να λένε ψέματα από την πρώιμη παιδική ηλικία ως στρατηγική αντιμετώπισης σε κάποια ζητήματα και έγινε συνήθειο. Μερικά από τα ψέματα δεν έχουν κανένα σκοπό, αλλά τα λένε απλώς, για να φαίνονται καλύτεροι. Μπορεί ακόμη και να αισθάνονται άσχημα που λένε ψέματα, αλλά τους είναι πιο άνετο από το να λένε την αλήθεια».
Ποιες είναι όμως οι «κόκκινες σημαίες», που πρέπει να προσέξετε σε έναν παθολογικό ψεύτη;
Όπως αναφέρει η Teesa, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη δίνη μιας νέας αγάπης συχνά αγνοούν τις ανησυχίες τους για τον σύντροφό τους. Εάν βγάλετε αυτά τα «ροζ» γυαλιά και αξιολογήσετε την κατάσταση, θα δείτε τα σημάδια, όπως έκανε η Teesa.
Τα σημάδια
1) Πολύ καλό, για να είναι αληθινό
Οι παθολογικοί ψεύτες είναι συχνά έμπειροι βομβιστές αγάπης: βομβαρδίζουν τους συντρόφους τους με έντονες εκδηλώσεις στοργής, πολυτελή δώρα, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο της τελευταίας στιγμής και πρόωρες υποσχέσεις δέσμευσης.
«Τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε να κάνετε με έναν τέτοιο ψεύτη μπορεί να τα διακρίνετε όταν θα είναι αργά, επειδή στην αρχή αυτό το άτομο μπορεί να σας μπερδέψει με συναρπαστικά πράγματα για να σας τραβήξει μαζί του. Τους αρέσει να σε βομβαρδίζουν», είπε η Debra Campbell, ψυχολόγος και συγγραφέας του ενημερωτικού σημειώματος Deb Does Therapy. Σημειώνεται ότι όταν ήταν νεότερη η ίδια η ψυχολόγος έβγαινε ραντεβού με έναν παθολογικό ψεύτη, επομένως γνωρίζει εκ πείρας αυτή την κατάσταση.
«Υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού μας, που θέλει όλο αυτό να είναι αληθινό. Πραγματικά εντυπωσιάζεται κανείς για λίγο καιρό», είπε.
«Στη συνέχεια προκύπτουν σταδιακά μικρές ασυνέπειες, ίσως για πράγματα «όχι σημαντικά» και βρίσκεσαι μπερδεμένος».
2) Είναι αδύνατο να επιβεβαιώσετε πράγματα που σας έχουν πει για τον εαυτό τους
Οι παθολογικοί ψεύτες έχουν σχεδόν πάντα ένα τρομερό βιογραφικό και οικογενειακό ιστορικό: Δεν πήγαν απλώς στο κολέγιο, πήγαν στο Γέιλ. Οι γονείς τους δεν είναι απλώς πλούσιοι, αλλά ίδρυσαν ένα οικογενειακό ίδρυμα, που παρέχει μεγάλη υποστήριξη στη δημόσια τηλεόραση και τις τοπικές τέχνες.
Όλα είναι πολύ εντυπωσιακά και πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αφού δεν έχετε γνωρίσει ποτέ κανέναν από τους φίλους τους ή τους γονείς τους.
«Ακούτε ιστορίες, αλλά δεν βλέπετε τις πραγματικές σχέσεις, και μπορεί ακόμη και να αποφύγουν ερωτήσεις σχετικά με αυτές ή άλλες λεπτομέρειες του παρελθόντος τους», είπε η Κάθριν Σμερλινγκ, ψυχοθεραπεύτρια στο Μανχάταν. «Μπορεί επίσης να ισχυριστούν ότι δεν μιλούν πλέον στην οικογένειά τους, κάτι που είναι λίγο ύποπτο».
Τελικά, συνειδητοποιείτε ότι οι ιστορίες τους είναι γεμάτες με λεπτομέρειες χωρίς συνοχή.
«Στις ιστορίες τους μπορεί επίσης να αλλάξουν λεπτομέρειες, όταν τις επαναλαμβάνουν, καθώς η αφήγησή τους είναι ασυνεπής», είπε η Smerling.
3) Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι σας
«Όταν σκέφτεστε αυτά που σας έχει πει ο σύντροφός σας, νιώθετε κάτι πολύ άσχημο; Μερικές φορές νιώθουμε κυριολεκτικά ανήσυχοι, όταν κάτι δεν πάει καλά στην προσωπική μας ζωή», είπε η Erin Pash, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ellie Mental Health», μιας εθνικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, θα πρέπει να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας.
«Το σώμα μας μάς στέλνει συνεχώς σήματα κινδύνου, όταν αυτό είναι απαραίτητο, ενώ συνήθως ο συναγερμός ξεκινά από το στομάχι μας. Αντιμετωπίζετε περισσότερα γαστρικά προβλήματα από το συνηθισμένο;» είπε. «Τα κέντρα ενσυναίσθησής μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όταν κάποιος λέει ψέματα και αυτό εμφανίζεται ως ναυτία, δυσπεψία και άλλα απλά άβολα συναισθήματα που εγκλωβίζονται στο στομάχι μας. Αυτά είναι τα «καμπανάκια», που θα μπορούσαν να σας πουν πολλά, αν προσέξετε».
4) Αμύνονται ή ακόμα και θυμώνουν όταν αμφισβητείτε τα ψέματά τους
«Οι παθολογικοί ψεύτες τείνουν να ζουν σε έναν κόσμο φαντασίας, που δημιουργούν μόνοι τους. Οι κατασκευασμένες αφηγήσεις τους γίνονται αντιληπτές ως πραγματικότητα, οπότε όταν τους αμφισβητείτε για τα ψέματά τους, ταράζετε τον κόσμο τους και την αίσθηση που έχουν για τον εαυτό τους. Συνήθως ανταποκρίνονται αμυντικά, αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ευθύνη τους επιρρίπτετε και επιτίθενται εναντίον σας», περιγράφει η Sheri Meyers, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και συγγραφέας του βιβλίου «Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair».
«Αντιστρέφουν τα πράγματα, μεταθέτοντας την ευθύνη στο άτομο με το οποίο αντιπαρατίθενται, αποδίδοντάς τους λάθη και αμφισβητώντας την κρίση τους», είπε η Meyers. «Αυτή η χειραγώγηση μπορεί να σας προκαλέσει μια παράξενη αίσθηση, αφήνοντάς σας να αμφισβητείτε την πραγματικότητα (όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε) αλλά και την εγκυρότητα των συμπερασμάτων σας. Το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι μέρος ενός μοτίβου μιας καταχρηστικής σχέσης».
5) Όταν καταλαβαίνεις το ψέμα, απορρίπτουν τα συναισθήματά σου
«Αν τους εκφράσετε το πόσο σας πειράζει να σας λένε ψέματα, οι παθολογικοί ψεύτες απαντούν μουδιασμένα. Σπάνια υπάρχουν εκδηλώσεις τύψεων ή οποιαδήποτε αναγνώριση πώς τα σύνθετα ψέματά τους επηρεάζουν εσάς ή τη σχέση σας», είπε ο Feuerman.
«Μόλις διακρίνετε ένα τακτικό μοτίβο συμπεριφοράς ψέματος σε έναν σύντροφο, είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεστε συνεχή πόνο, άγχος και ανασφάλεια», είπε.
«Ένας σύντροφος που περιφρονεί το ότι επηρεάζεστε από τη συμπεριφορά του είναι η απόλυτη “κόκκινη σημαία”, πρόσθεσε ο Feuerman και συνέχισε:
«Η αλήθεια είναι βασική απαίτηση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε μια σχέση. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να λέει την αλήθεια, είτε λόγω παθολογίας είτε λόγω συνήθειας, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε».