Η εξέταση αίματος είναι μια απλή διαδικασία, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται νευρικοί για τη λήψη αίματος. Άλλοι μπορεί να μην είναι σίγουροι πώς να προετοιμαστούν ή αν πρέπει να αποφύγουν να φάνε ή να πιουν κάτι εκ των προτέρων.

Με άρθρο του το HealthLine, παρέχει χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για μια εξέταση αίματος και εξηγεί τι μπορείτε να περιμένετε κατά την διάρκεια της αιμοληψίας.

Συμβουλές προετοιμασίας για την ημέρα πριν από την εξέταση αίματος

Ακολουθούν συμβουλές προετοιμασίας που μπορείτε να ακολουθήσετε την ημέρα πριν από την εξέταση αίματος:

  • Ελέγξτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας. Για ορισμένες εξετάσεις αίματος, μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε (αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε οτιδήποτε εκτός από νερό) για 9–12 ώρες εκ των προτέρων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
  • Εάν χρειάζεται να νηστεύετε, σκεφτείτε επίσης να αποφύγετε δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το μάσημα τσίχλας και η έντονη άσκηση. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.
  • Εάν δεν χρειάζεται να νηστεύετε, σκεφτείτε να αποφύγετε το αλκοόλ και τα λιπαρά ή πλούσια τρόφιμα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα νιώσετε καλύτερα την ημέρα του ραντεβού.
  • Κοιμηθείτε πολύ. Η καλή ξεκούραση σας βοηθά να έχετε πιο εύκολη πρόσβαση στις φλέβες σας κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας.
  • Εάν πηγαίνετε σε ένα εργαστήριο που δεν απαιτεί ραντεβού, καλέστε εκ των προτέρων για να μάθετε πότε είναι λιγότερο απασχολημένοι για να αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή.

Συμβουλές προετοιμασίας για την ημέρα της δοκιμής σας

Ακολουθούν συμβουλές προετοιμασίας που μπορείτε να ακολουθήσετε την ημέρα της εξέτασης αίματος:

  • Πίνετε άφθονο νερό. Η παραμονή ενυδατωμένη διατηρεί περισσότερο υγρό στις φλέβες σας, κάνοντας την αιμοληψία ευκολότερη.
  • Αποφύγετε τον καφέ και άλλα ποτά με καφεΐνη, τα οποία μπορεί να σας αφυδατώσουν.
  • Εάν δεν χρειάζεται να νηστεύετε, τρώτε πρωινό 1-2 ώρες πριν την εξέταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ζαλάδας κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας.
  • Εάν ανησυχείτε για ναυτία, αποφύγετε να φάτε αμέσως πριν το ραντεβού σας.
  • Φορέστε κοντά μανίκια κάτω από οποιοδήποτε εξωτερικό ρούχο για να διευκολύνετε την πρόσβαση στο χέρι σας.
  • Πηγαίνετε αρκετά λεπτά νωρίτερα για να έχετε χρόνο να συμπληρώσετε τυχόν έγγραφα.
  • Να έχετε μαζί σας την ασφαλιστική σας κάρτα και την ταυτότητά σας.
  • Έχετε μαζί σας ένα μικρό σνακ, όπως φρούτα ή μια μπάρα πρωτεΐνης, για μετά το ραντεβού σας.

Η αιμοληψία είναι μια γρήγορη διαδικασία που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Όταν φτάσετε στο εργαστήριο, θα κάνετε check in για το ραντεβού σας στη ρεσεψιόν. Θα περιμένετε στο λόμπι μέχρι να σας καλέσει ένας γιατρός στην αίθουσα αιμοληψίας. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να καθίσετε σε μια καρέκλα με υποβραχιόνιο. Εάν φοράτε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο, θα σηκώσετε το μανίκι σας από τον αγκώνα σας. Τότε θα τεντώσετε το χέρι σας μπροστά σας.

Ο γιατρόςθα καθαρίσει μια μικρή περιοχή στο χέρι σας με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι. Θα δέσουν επίσης μια ελαστική ταινία γύρω από το χέρι σας. Αυτό προκαλεί τη διόγκωση της φλέβας σας, καθιστώντας ευκολότερη την εισαγωγή μιας βελόνας και την αιμοληψία. Για να ενθαρρύνει τη ροή του αίματος, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια γροθιά. Στη συνέχεια, θα εισάγουν απαλά μια βελόνα στο χέρι σας. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνο.

Μόλις ληφθεί αρκετό αίμα, ο γιατρός θα αφαιρέσει τη βελόνα και θα τοποθετήσει έναν μικρό επίδεσμο στην περιοχή.

Ενημερώστε τον γιατρός σας εάν αισθάνεστε ζάλη μετά την αιμοληψία σας. Μπορείτε να παραμείνετε στην καρέκλα μέχρι να περάσει η ζάλη. Εάν φέρατε ένα σνακ και νερό, αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή για να το καταναλώσετε. Εάν δεν φέρατε φαγητό ή νερό μαζί σας, ζητήστε από από κάποιον ένα ποτήρι νερό. Το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τυχόν ζάλη που μπορεί να αισθάνεστε.

Μπορεί να έχετε μικρό πόνο ή ένα μικρό μώλωπα στο χέρι σας όπου μπήκε η βελόνα. Ο πόνος που μπορεί να αισθάνεστε θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες.