Η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ, η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της ιθαγένειας και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είναι οι τρεις νομοθετικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες όμως –όπως τονίσθηκε– θα γίνουν ύστερα από συνεννόηση με τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση. Την άλλη σημαντική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η υλοποίηση της Ασπίδας Κοινωνικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα των ομάδων πολιτών που πλήττονται από την ύφεση.
Όπως σημείωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, σε συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, πρόθεση είναι ο μεταναστευτικός νόμος να αυστηροποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα που αποτελούν προϋπόθεση για δυνατότητα υποβολής αίτησης για πολιτογράφηση θα αυξηθούν από επτά χρόνια (πέντε για όσους είχαν κάνει αίτηση πριν από τη δημοσίευση του νόμου Ραγκούση) σε 10 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, που χορηγείται αυτομάτως στα παιδιά νόμιμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, η προϋπόθεση των πέντε χρόνων νόμιμης παραμονής πριν από τη γέννηση του παιδιού σχεδιάζεται να αυξηθεί σε οκτώ χρόνια. Επίσης, ο κ. Αθανασίου είπε ότι σχεδιάζεται ρύθμιση ώστε οι νέοι μετανάστες που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των Επιτροπών που συγκαλούνται για τη χορήγηση υπηκοότητας στη Δ/νση Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και στις Περιφέρειες, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική βραδυπορία από τη στιγμή που ορίσθηκε ότι θα είναι άμισθες, ο κ. Αθανασίου είπε ότι σχεδιάζεται το πρόβλημα να επιλυθεί εκ των έσω με τη σύνθεση περισσότερων Επιτροπών και την ανεύρεση έμμεσου τρόπου πληρωμής ίσως με τη συμπερίληψη του χρόνου των Επιτροπών στο ωράριο των υπαλλήλων.
Σχετικά με την Ασπίδα Κοινωνικής Προστασίας, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να συνεχίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία τους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να εξασφαλιστεί η μεταφορά μαθητών, να βοηθηθούν οι άστεγοι και οι άνεργοι σε κάθε δήμο.
Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, επειδή οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από προγράμματα που διαχειρίζονται διαφορετικά υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει την καταγραφή των πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση-αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα υπουργεία. Στην ίδια λογική, το υπουργείο Εσωτερικών θα ενεργοποιηθεί επίσης στην αναζήτηση επιπλέον προγραμμάτων της ΕΕ που αφορούν την ενσωμάτωση ειδικών, ευάλωτων ομάδων.
Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους που καλύπτουν καίριες ανάγκες για τη λειτουργία των δήμων και στους οποίους κυρίως στηρίζεται η κοινωνική πολιτική των δήμων, σημείωσε ότι οι μισοί θα πληρώνονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι άλλοι μισοί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ερωτώμενος ειδικά για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, απάντησε ότι θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση που έχει εγκριθεί από την τρόικα, αλλά δεν εφαρμόσθηκε λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. «Αν οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει το Φεβρουάριο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.