Από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών θα απαιτεί το υπουργείο Υγείας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Το μέτρο αφορά στο να σταματήσει να επωμίζεται το ΕΣΥ το κόστος των 150 εκατ. ευρώ που κοστίζει συνολικά κάθε χρόνο η περίθαλψη των μεταναστών.
Άλλωστε, ήδη περί τα 30 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια – με την πλειοψηφία αυτών στην Αττική – ετοιμάζονται να υποδεχτούν μετανάστες που είναι φορείς σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών για θεραπεία ή έλεγχο.
Σε αναβρασμό βρίσκονται όμως, εκτός από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τα λογιστήρια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς θα κληθούν να απαιτήσουν – για πρώτη φορά σε οργανωμένη βάση – τα νοσήλια των ανασφάλιστων παράνομων αλλοδαπών από τις Πρεσβείες τους στη χώρα μας.
Οι διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν λάβει εντολή από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Νίκο Πολύζο, κατόπιν και της έκδοσης της Υγειονομικής Διάταξης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τους λαθρομετανάστες, να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε περιφέρειας για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.
Τις προϋποθέσεις φαίνεται να πληρούν μεγάλα νοσοκομεία, που είχαν υποδομή από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως ο Ευαγγελισμός, το Σισμανόγλειο, το Τζάνειο, το Γεννηματάς, ο Ερυθρός Σταυρός, το Αττικόν στην Αθήνα, τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να συγκεντρώνουν τα περιστατικά από τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς τους και να τα ανακοινώνουν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και στις Πρεσβείες των χωρών από όπου προέρχονται οι παράνομοι αλλοδαποί.
Αυτή η διαδικασία, παρ’ ότι είναι η επίσημη, ουδέποτε είχε ακολουθηθεί από τα νοσοκομεία.
Για την ακρίβεια στο υπουργείο Υγείας μέχρι πριν από δυο χρόνια καμία υπηρεσία δεν γνώριζε την δαπάνη νοσηλείας των μεταναστών. Μόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία για το έτος 2008 η σχετική δαπάνη είχε υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.
Έτσι, οι αιτήσεις προς τις πρεσβείες αποτελούσαν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.