«Έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από όλη αυτή την ιστορία με τα κέντρα προσωρινής κράτησης αυτό που με τρομάζει είναι η επιθετικότητα και ο ξαφνικός ρατσισμός εναντίον των Αθηναίων. Οι πύλες εισόδου δεν θέλουν τα κέντρα, οι πύλες εξόδου, η Πάτρα, δεν θέλει τα κέντρα, ‘’βρίζουν’’ ξαφνικά όλοι τους Αθηναίους. Είναι ό,τι χειρότερο όπως εξελίσσεται το πράγμα», αναφέρει στο newsbeast.gr η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Φωτεινή Πιπιλή.
Και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι μείζον εθνικό πρόβλημα. Ο Αθηναίος του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και των Πατησίων ή ο κάτοικος της Ρόδου, δεν πληρώνει τα έξοδα της περιφέρειας μέσω της φορολόγησης; Δεν πληρώνει τέλος αλληλεγγύης για τους άνεργους; Καλώς ή κακώς, ο κόσμος όταν ακούει πολλά λόγια τρομάζει. Ξεκίνα πρώτα με τρία κέντρα προσωρινής κράτησης».
Η κυρία Πιπιλή πάντως πιστεύει ότι στην Αττική πρέπει να δημιουργηθούν οπωσδήποτε τα κέντρα κράτησης μεταναστών. «Στην Αττική οπωσδήποτε. Επειδή δεν νομιμοποιούμαι να υποδεικνύω εγώ που θα γίνουν, οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν στην Αττική αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να μοιραστεί το πρόβλημα και στην ελληνική περιφέρεια. Αν αρχίσουμε όλοι τον άκρατο τοπικισμό, τον επικίνδυνο λαϊκισμό, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε μία χώρα λαθρομεταναστών και αγανακτισμένων και δεν θα επιτρέπουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα κέντρα κράτησης δεν είναι η πανάκεια. Είναι ένα μέρος από το συνολικό πρόβλημα. Είναι ένα μέτρο. Άλλο μέτρο είναι να πιεστεί μέσω της Ευρώπης η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία επανεισδοχής που υπάρχει από το 2002. Το Δουβλίνο ΙΙ το δημιούργησαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν κέντρα προσωρινής κράτησης μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Άρα, ψυχραιμία, διάλογος και συνειδητοποίηση ότι όλοι πρέπει να επιμεριζόμαστε τα εθνικά προβλήματα».