«Θεωρώ πως είναι απαραίτητη η δημιουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, είναι βασική ευρωπαϊκή υποχρέωση μας και υπάρχουν παντού σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε», αναφέρει στο newsbeast.gr η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Νταλάρα.

Και πιστεύει ότι «Ο περιορισμός της εγκληματικότητας σχετίζεται άμεσα με μια σειρά δράσεων που μόνο ένα μικρό κομμάτι της έχει να κάνει με τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Απαιτείται συνολική διαχείριση του προβλήματος, που περιλαμβάνει την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, την εντατικοποίηση των επιστροφών, τη σύναψη διμερών Συμφωνιών Επανεισδοχής με κράτη από τα οποία έχουμε υψηλές μεταναστευτικές ροές και φυσικά την καλύτερη φύλαξη των συνόρων πάντα με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των διεθνών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εγκληματικότητα δεν έχει αποκλειστικά ένα χρώμα».

Και σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει τις τοπικές κοινωνίες. «Όπως, ήδη έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης, το μέτρο δε θα επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες.

Τα Κέντρα Υποδοχής, πρέπει να πληρούν και θα πληρούν, όπως σημειώνει ο υπουργός, όλες τις απαραίτητες και απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας των πολιτών κάθε περιοχής.

Γι΄ αυτό αντίστοιχα θα πρέπει να υπάρξει ένας ανοικτός και τεκμηριωμένος διάλογος ώστε να διαμορφωθεί μια συναντίληψη μέσα από πραγματικά δεδομένα κι όχι μέσα από φήμες και εικασίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να καταδειχτεί ότι το μέτρο εντάσσεται σε μία ενιαία, ολοκληρωμένη, ορθολογική και μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική, που θα έχει ως κεντρικό στόχο την οικοδόμηση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη δημιουργική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας, που αποδεδειγμένα θεωρούν πατρίδα τους τη χώρα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες ότι η δημιουργία αυτών των κέντρων υποδοχής είναι για το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει.