«Για να εφαρμοστεί το σχέδιο με τα κέντρα, χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι δηλαδή κάτι που θα γίνει σε ένα μήνα. Είναι πολύ σημαντικό όμως που βγήκε από το συρτάρι αυτό το σχέδιο. Κι αυτό γιατί είναι ένα σχέδιο που σέβεται και τους ανθρώπους που έρχονται αλλά σέβεται και τον πληθυσμό της χώρας μας και τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως όμως είναι ο δρόμος για να αλλάξει το Δουβλίνο 2. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει στο newsbeast.gr η πρώην σύμβουλος του Σπύρου Βούγια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
Και τονίζει: «Το σχέδιο έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή έξω όλοι μας βρίζουν λέγοντας ότι παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ. Εμείς ζητάμε αναθεώρηση του Δουβλίνο 2 και έχουμε δίκιο αλλά τους δίνουμε δικαίωμα και αφορμή να μας λένε “πώς το ζητάτε εσείς όταν είστε Γκουαντάναμο στη χώρα σας; Φτιάξτε δομές και το συζητάμε”.
Στόχος είναι να εντοπίζονται οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή, μέσα στον κόσμο που έρχεται είναι και άνθρωποι που έρχονται φυσιολογικά ή άλλοι που έρχονται για εγκληματικές ενέργειες. Σαφέστατα υπάρχει αυτό. Μέσα σε αυτό τον πληθυσμό, υπάρχουν όμως οικογένειες, βιασμένα κορίτσια. Αυτοί οι άνθρωποι δε θα μείνουν στη χώρα αλλά από εδώ θέλουν να πάνε κάπου αλλού. Γι’ αυτό μας έλεγαν να φτιάξουμε καλύτερες υποδομές και στη συνέχεια να συζητήσουμε το θέμα αλλά και το πώς θα διαμοιράζεται ο πληθυσμός στην Ευρώπη».
Για να συμπληρώσει ότι με τα κέντρα υποδοχής, όπως τα χαρακτηρίζει, «Δεν θα έρχονται και θα στοιβάζονται οι άνθρωποι σε μια Αθήνα. Έτσι, θα μένουν σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτή ήταν η πρόταση. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Και όχι με σκούπες και κορόνες».
Και καταλήγει: «Αυτό το σχέδιο είχε μελετηθεί μεταξύ του επιτελείου του κυρίου Χρυσοχοΐδη και του κυρίου Βούγια και του υπουργείου Υγείας. Επίσης υπήρξε συνεργασία από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς, κυρίως είχε να κάνει σε αυτή την περίπτωση στο να βρούμε μία συμφωνία».