Σε μια θυελλώδη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, με πάνω από 25.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε κέντρα και στους δρόμους της Ελλάδας, η ΕΕ βγήκε στην κόντρα με την Τουρκία, ωστόσο ορισμένες χώρες επιτέθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους με τα κλειστά σύνορα.
Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ηλεκτρισμένο, ενώ η Αυστρία που σε συνεννόηση με βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες έκλεισε τα ελληνικά σύνορα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί ακόμη μια φορά στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας έβαλε στο επίκεντρο τη στάση της Αυστρίας, τονίζοντας ότι βλάπτει την Ελλάδα, ενώ το κλίμα σε κάθε περίπτωση ήταν βαρύ.
Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν στον Έλληνα υπουργό ότι δεν έχουν πρόβλημα να διοχετευτούν χρήματα στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται και θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται σε όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Μουζάλας έκοψε κάθε τέτοια συζήτηση λέγοντας ότι το καλύτερο είναι να συζητάμε και να βρούμε λύσεις για να μην χρειαστεί βοήθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι υπουργοί στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, όμως δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές.
Το «χορό» έστησε πρώτη η Αυστρία. Σε υψηλούς και επιθετικούς τόνους η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της χώρας της που σταματουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Σε ανάλογο κλίμα ακολούθησαν η Κροατία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Μάλιστα η Τσεχία σε μια κίνηση… καλής θέλησης είπε ότι θέλει να στείλει 4.000 κουβέρτες για τους 25.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες… Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι Τσέχοι αστυνομικοί βρίσκονται στα Σκόπια για να υποστηρίζουν τα κλειστά σύνορα.
Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι, που δεν συντάχθηκαν με τη γραμμή της Αυστρίας που εντοπίζει το πρόβλημα στην Ελλάδα, άσκησαν πιέσεις στην Τουρκία για να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν και να ανακοπεί η ροή μεταναστών και προσφύγων.
Πάντως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι συμφωνίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πλάνο εκτάκτου ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της Ε.Ε. και ο Γιάννης Μουζάλας εξομολογήθηκε ότι η «χώρα μας θα περάσει δύσκολες φάσεις αλλά εμείς θα τα καταφέρουμε».