Η επταμελής εσωτερική επιτροπή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε στη Σύγκλητο τη λειτουργία δέκα σχολών και 42 τμημάτων στο Ίδρυμα. Η εν λόγω επιτροπή συστήθηκε για τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωσή του ΑΠΘ με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά».
Από τη μεριά της η Σύγκλητος έκανε αποδεκτή την προτεινόμενη εισήγηση, η οποία θα μεταβιβαστεί στο Συμβούλιο του πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα 42 τμήματα, περιλαμβάνονται τα δύο πολυτεχνικά τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης), ενώ προτείνεται η κατάργηση του Γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου και η συγχώνευση σε ένα τμήμα των δύο ξεχωριστών τμημάτων των ΤΕΦΑΑ (Θεσσαλονίκης και Σερρών).
Προτείνεται επίσης, η διατήρηση της Θεολογικής Σχολής ως έχει και της Φιλοσοφικής με τέσσερα ανεξάρτητα ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ στη ΝΟΠΕ προβλέπεται μετονομασία της σε Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, που θα συμπεριλάβει το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
Αντίστοιχα, προβλέπεται η δημιουργία της Σχολής Επιστημών Υγείας που θα συμπεριλάβει την Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Η Γεωπονική θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα της Γεωπονίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Πολυτεχνική θα αυξήσει τα τμήματά της από εφτά σε εννιά.
Ανησυχία εκφράστηκε για την αύξηση της τάξης του 75% στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πολυτεχνείο (από 880 ανά έτος σε 1.500), τη στιγμή που μειώνεται συνεχώς ο αριθμός μελών ΔΕΠ, αλλά και ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου, όπως και για τη μελλοντική εξέλιξη της Γεωπονίας και Δασολογίας που παραμένουν αυτόνομα τμήματα.