Εν μέσω αναβρασμών στις τοπικές κοινωνίες και στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας της Κρήτης που πυροδότησε η υπουργική απόφαση για τις ανακατατάξεις στις ανώτατες σχολές του νησιού κοινοποιείται σήμερα η τελική πρόταση για το σχέδιο «Αθηνά» η οποία και θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κινητοποιήσεις

Νωρίτερα διαμαρτυρία στο κέντρο του Ηρακλείου πραγματοποίησαν φοιτητές του τμήματος Δομικών Έργων που δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης για την διατήρηση του τμήματος στο Ηράκλειο. Οι φοιτητές ολοκλήρωσαν την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου και κατέληξαν στην Λότζια όπου βρίσκονται μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Στις 2:30 μ.μ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Στην Ιεράπετρα συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις εξελίξεις ενώ ο δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων. Ο ίδιος ζήτησε ακόμα τις παραιτήσεις όλων των αιρετών του νομού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει δημόσια.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας μεταβαίνει στην Αθήνα, ώστε να παραβρεθεί στη συζήτηση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής μαζί με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη που σε δηλώσεις του έκανε λόγο για εμπαιγμό χαρακτηρίζοντας ανακόλουθη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης έκανε λόγο για κοινωνική Σπιναλόγκα σημειώνοντας παράλληλα ότι και εκείνος θα ζητήσει την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου στην συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην 1 το μεσημέρι ενώ με τη σειρά του ζήτησε την παραίτηση όλων των αιρετών της Κρήτης.

Το τελικό σχέδιο Αθηνά για την Κρήτη
Το prismanews.gr παρουσιάζει σήμερα στη δημοσιότητα αυτούσια την τελική πρόταση που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές για τις σχολές της Κρήτης.

Πανεπιστήμιο

Η λαίλαπα του σχεδίου Αθηνά δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των τμημάτων Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Επιστημών. Παράλληλα, καταργούνται τα τμήματα οδοντιατρικής και νοσηλευτικής της σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου.

ΤΕΙ
Όπως προβλέπεται στην τελική πρόταση του σχεδίου Αθηνά από τα 20 τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης παραμένουν με αλλαγές 13. Πιο συγκεκριμένα, καταργούνται τα τμήματα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Θετικών Επιστημών και Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο καθώς επίσης και το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα που μεταφέρεται στο Ηράκλειο.

Το τμήμα Χρηματοοικονομικής του Αγίου Νικολάου συγχωνεύεται με το τμήμα Λογιστικής του Ηρακλείου. Παράλληλα, το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων συγχωνεύεται με το τμήμα διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης η σχολή Γεωπονίας παραμένει τελικά στο Ηράκλειο ενώ προβλέπεται η συγχώνευση των τμημάτων της σε ένα. Τέλος το τμήμα Δομικών Έργων παραμένει μέχρι την αποφοίτηση των σπουδαστών του.

Πολυτεχνείο
Όσον αφορά στο Πολυτεχνείο προβλέπεται η συγχώνευση των τμηματων Μηχανολόγων και Μηχανικών.